По-малко ябълки и череши заради студа

Заради студа през последната седмица първите български череши ще са на пазара в края на май. Снимка: Пламен Стоименов

В някои райони добивите ще са нулеви

Най-засегнати са площите в Североизточна България и Кюстендилско

Необичайно студеното време през последната седмица е поразило овощните насаждения в страната. Става въпрос за площите с ябълки, круши, вишни и късните череши, съобщи за “Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Най-засегнати са стопаните в Североизточна България, както и в Кюстендилския район. Там, където студът е заварил овошките във фаза на цъфтеж, реколтата ще е нулева, защото пчелите не излизат при толкова ниски температури и няма да има опрашване, обясни Трифонов.

Той прогнозира с поне 15 на сто по-ниска реколта от плодовете тази година спрямо миналата.

Засега поражения върху зеленчуците заради ниските температури няма да има, тъй като повечето стопани държат разсада на топло, допълни председателят на съюза.

Студовете ще забавят и появата на първите български череши на пазара поне със седмица. Очакваме първите количества в последната седмица на май, обясни експертът. Те ще са основно за вътрешния пазар. Износ ще тръгне в началото на юни, като основния пазар за пресни череши е най-вече за Румъния.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нема да се плашим. Хубави ябълки се внасят от Полша. Ягодите идват от Гърция, Полша и Англия. Ние пък ще им изнасяме рез.части за автомобилите, електроника и туризъм. Ще идват тук да гледат старините на Пловдив и Сердика, оти си немат такива. В Полша руснаците и германците сринаха всичко до основи. Останал им е Дворецът на културата ,строен от Сталин. А ние имаме всичко.

  2. Едно от направленията на климатичните войни е овцата да търси паша в кошари наречени кауфлани, където има ябълки от лани. Нима не сеят из входовете на жилищата ви журнали с реклама на храна, дето не се разваля с години. Повечето съдържат формалин, а с него къпят мъртъвци, да не миришат. 🙂

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.