На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

По-ниска активност от президентските избори прогнозират социолози от Пловдивски университет

Активността на избирателите тази неделя ще е по-ниска в сравнение с президентските избори през есента на 2016 г., прогнозираха преподаватели от катедра „Приложна и институционална социология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. „Тогава хората имаха два допълнителни стимула – референдума и предизвикателството на предишния министър-председател Бойко Борисов“, коментира доц. Мира Радева. Тя и ръководителят на катедрата в ПУ проф. Иван Чалъков очакват на предстоящите парламентарни избори да гласуват между 3,8 и 4 млн.души от имащите право на глас общо 5,5 млн. българи.

Според тях е некоректна статистиката, която използва ЦИК – 7 млн. души. Тази цифра се достига заради особената законова уредба, обявяваща за избиратели всички лица над 18 години, а не тези, които са се регистрирали писмено за участие в изборите, както е в повечето страни от Европа. За този нереален брой допринася и дублирането на имена в списъците в чужбина – понякога един човек е вписван в 2 списъка, което увеличава броя на гласоподователите и успоредно с това намалява броя на гласувалите. В този смисъл е правилно ще бъде отчетена избирателна активност от около 54% вместо реалните 70%, коментират от катедра „Приложна и институционална социология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“.

„Погрешни са и твърденията, че по-образованите не гласуват, и затова резултатите от изборите зависят основно от най-необразованите, в частност от ромите. При последните местни избори активността в ромските квартали на Пловдив е била с 20% по-ниска в сравнение с останали райони на града“, подчерта доц. Мира Радева. Тя и колегите й от катедрата признаха, че през последните 5 години интересът на обществото и на кандидат-студентите към социологията главоломно е намалял. „Причината за този спад се корени в стремежа на политиците да се освободят от присъствието на експертите, които могат да дадат гласност на всички процеси в обществото. Социологията не се занимава само с изследвания на предизборни нагласи, а и самите проучвания почти винаги са с точност 99%“, коментира доц. д-р Мира Радева.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.