На 24 февруари 2019 да почерпят

Мартин, покровителят на българите в Европа Председателят на фондация “България” издава 2 списания, за да подпомогне бедстващи сънародници

Предупреждение за ниски температури в 12 области утре

Мадуро прекъсна дипломатическите отношения с Колумбия

20 хиляди протестират пред казармите на Националната гвардия в Каракас

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Премиерът Борисов на среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Цветанов в Благоевград: ГЕРБ трябва да показва предимствата на ЕС, а не да говори като БСП

Хуан Гуайдо: Високопоставени чиновници на Мадуро са избягали в Турция

Алберт Попов: В България и стените помагат, надявам се да зарадвам публиката

Паргов: Крайният срок БСП да се върне в парламента е 27 май

Сърби кандидатстват за прием в армията на Косово

Полицаите, пострадали при ареста на 17-годишен таксиджия: Законът трябва да ни защитава повече

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Ябълките са естествен щит срещу болестите Те са единствените плодове, подходящи за десерт

По-ниска активност от президентските избори прогнозират социолози от Пловдивски университет

Активността на избирателите тази неделя ще е по-ниска в сравнение с президентските избори през есента на 2016 г., прогнозираха преподаватели от катедра „Приложна и институционална социология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. „Тогава хората имаха два допълнителни стимула – референдума и предизвикателството на предишния министър-председател Бойко Борисов“, коментира доц. Мира Радева. Тя и ръководителят на катедрата в ПУ проф. Иван Чалъков очакват на предстоящите парламентарни избори да гласуват между 3,8 и 4 млн.души от имащите право на глас общо 5,5 млн. българи.

Според тях е некоректна статистиката, която използва ЦИК – 7 млн. души. Тази цифра се достига заради особената законова уредба, обявяваща за избиратели всички лица над 18 години, а не тези, които са се регистрирали писмено за участие в изборите, както е в повечето страни от Европа. За този нереален брой допринася и дублирането на имена в списъците в чужбина – понякога един човек е вписван в 2 списъка, което увеличава броя на гласоподователите и успоредно с това намалява броя на гласувалите. В този смисъл е правилно ще бъде отчетена избирателна активност от около 54% вместо реалните 70%, коментират от катедра „Приложна и институционална социология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“.

„Погрешни са и твърденията, че по-образованите не гласуват, и затова резултатите от изборите зависят основно от най-необразованите, в частност от ромите. При последните местни избори активността в ромските квартали на Пловдив е била с 20% по-ниска в сравнение с останали райони на града“, подчерта доц. Мира Радева. Тя и колегите й от катедрата признаха, че през последните 5 години интересът на обществото и на кандидат-студентите към социологията главоломно е намалял. „Причината за този спад се корени в стремежа на политиците да се освободят от присъствието на експертите, които могат да дадат гласност на всички процеси в обществото. Социологията не се занимава само с изследвания на предизборни нагласи, а и самите проучвания почти винаги са с точност 99%“, коментира доц. д-р Мира Радева.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.