По-ниски такси за хранене за децата в предучилищното образование в Търговище

Пълно или частично освобождаване от таксите за хранене на децата в групите за задължително предучилищно образование в градините в Търговище. Това се предвижда в проект за изменение на Наредбата за местните такси и цени на услугите в общината. Промените, които се внасят, са за синхронизиране на местната наредба със Закона за предучилищното и училищно образование, уточняват от общинската управа. 

Според новите текстове, които се предлагат, право на пълно подпомагане за заплащането на таксите за 5 и 6-годишните деца в предучилищните групи ще имат родителите или настойниците на деца с един или двама починали родители; деца с родител със 70 и повече процента намалена трудоспособност; деца с  50 и повече процента по вид и степен на увреждане. Това ще важи също за близнаци; за две, три или повече деца от семейство, посещаващи общински детски заведения или училища; за децата от градините в селата на община Търговище и други групи, които подробно са посочени в промените.  

С 30% по-ниски ще са таксите за всички останали 5 и 6-годишни, посещаващи предучилищните групи в градините. Родителите им ще заплащат по 1 лв. за храна за присъствен ден вместо 1,55 лв., както досега.

Няма да се заплаща такса за хранене за децата в яслите и за 2-4-годишните деца в градините, когато са с двама починали родители или с родител с 90 и повече процента намалена трудоспособност. Същото важи за деца със 70 и повече процента по вид и степен на увреждане.

За отделни групи деца е предвидено намаляване на таксите за дейностите по хранене наполовина. Сред тях са деца с починал или родител с намалена трудоспособност; деца с увреждания, близнаци и други.  Проектът за изменение на Наредбата, заедно с мотивите, са публикувани в уебсайта на Община Търговище, където желаещите могат да се запознаят с тях в детайли. Становища по предложенията се приемат в срок до 22 януари.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони