По нова методика избират съдиите в бокса на Евро 2016

На ринга ще се качат състезателки от 28 страни

Новата методика за избор на съдийските наряди ще бъде експериментирана на европейското по бокс в зала “София” (15 - 23 ноември). За да се избегне субективният фактор, реферите ще бъдат определяни от компютърна система, непосредствено преди срещите. Досега избора правеше комисия. Има и друга промяна - ще важат решенията и на петимата странични съдии на срещата, а не на трима от тях, както бе досега.

По време на олимпиадата Международната федерация по бокс (АИБА) бе сериозно критикувана относно съдийството, което остави впечатление, че повечето двубои са уговорени. След края на игрите Международният олимпийски комитет (МОК) даде жълт картон на АИБА и препоръча реформи. А първата реакция на централата бе да спре правата на всички арбитри, свирили в Рио 2016, докато върви вътрешно разследване. На 20 декември в Швейцария е извънредният конгрес на АИБА, който трябва да гласува промените и да ги въведе от 1 януари.

На ринга в София ще се качат състезателки от 28 страни. Сред тях са две олимпийски медалистки – шампионката от Лондон 2012 и трикратната №1 на континента Кати Тейлър (Ирландия) и Мира Поткин (Финландия), “бронзова” от Рио 2016. И двете ще се бият при 60-килограмовите.

Двукратната олимпийска шампионка Никол Адамс (51 кг) пропуска първенството. Британците са решили да дадат почивка на опитните си състезателки и пристигат с подмладен състав. България ще бъде представена с 6 боксьорки. Старши треньорът Фикрет Ереджебов е заложил на опитните Станимира Петрова (54), №1 в света за 2014, Деница Елисеева (57 кг) и Севда Асенова (48 кг), както и на три дебютантки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт