Пучдемон се закани да формира ново правителство

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Ураганен вятър събори 6 ел. стълба в благоевградско село

Майк Пенс: Американското посолство ще бъде преместено в Ерусалим до края на следващата година

В Германия заловиха наш наркодилър, избягал от правосъдието

По нови правила ще се изплащат обезщетенията за безработица

Изображение: Pixabay

Нови правила ще има за изплащане на обезщетенията за безработица, съобщава БТВ. Променят се изискванията за натрупан стаж, както и времето, през което Осигурителният институт изплаща парите.

След 20 г. в сферата на транспорта, Димо остава без работа. Осигурявал се е на по-малко от реалната си заплата, затова и получава по-малко обезщетение за безработица.

Димо остава без работа през 2016 г. По старите правила за изработените си години ще получава 10 месеца обезщетение. За новите безработни това се променя. Ще се взема предвид само осигурителния стаж натрупан след 2001 г., откогато има фонд „Безработица“ в НОИ. Срещу 12 години стаж например – ще се получава 1 година обезщетение.

Снежана Малакова от НОИ обяснява пред БТВ, че идеята е периода за паричното обезщетение за безработица да бъде обвързан с реалния осигурителен принос на лицето.

С промените, повечето хора ще си спестят носенето на цял куп документи в Осигурителния институт, защото данните ще се вземат от електронния регистър. А от средата на годината ще си спестят и реденото на гише – заявлението ще се подава електронно.

Минималният размер на безщетението обаче се запазва – 7,20 лв. на ден. Получават го хората, които сами са напуснали работа, които са дисциплинарно уволнени, и които в рамките на 3 години остават за втори път без работа, без значение на каква заплата са били.

Ася Гонева от КНСБ коментира за БТВ, че така безработното лице е изправено пред ситуацията да е останал без заплата от 2000 лв. и да му се плати обезщетение 150 лв.

Синдикатите искат минималният размер да се увеличи, а в останалите случаи да зависи не от дохода ни за последните 2 години, а този, който сме имали в момента на загуба на работата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.