3-годишно дете е с комоцио след удар от кола в Разград

Ангел Джамбазки, ВМРО: Скандалът с апартаментите не би трябвало да се отрази на управлението

Всички пътници са спасени от повредения норвежки круизен кораб, 11 души са ранени

Георги Свиленски: Скандалът с имотите не дойде от България

Елена Йончева: Настояваме не само за оставката на Цветанов, но и за напускането му от българската политика

НАТО потвърди плановете си за изграждане на склад за американско военно оборудване в Полша

Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е бъдещето на човечеството ни

“За няколко лайка повече” е темата, по която пишат бъдещите журналисти (СНИМКИ)

Нови материали от „Годзила: Кралят на чудовищата“ Филмът крачи към кината с гигантски стъпки

Александър Балабанов: Какво става в Малката България? Каквато и да е реч на министър-председател – трябва да завърши с ръкопляскания

Генералният секретар на ООН: Над 130 души са убити при нападение над село в Мали

Демонстрациите на „жълтите жилетки“ в Париж приключиха мирно

Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети Българинът е много чувствителен към имотното състояние и поведението на политиците, заяви вицепремиерът

Eйми Адамс сключва сделка с HBO Актрисата е една от най-търсените звезди на пазара

Футболист си взе белята с Rolls-Royce Резерва на „Реал“ (Мадрид) търпи критики заради лимузина за 350 000 евро

По нов метод спасяват пациенти с резистентна хипертония под тепетата

Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Пловдив“ започна лечение на пациенти с резистентна хипертония по  нов изключително ефективен  метод – ренална денервация.

Отделението в бившата Окръжна болница е единственото в Пловдив и в цяла Южна България, където се извършва интервенцията за трайно понижаване на кръвното налягане. Методът бе приложен на 64-годишна пловдивчанка, която бе изписана от лечебното заведение с младежко кръвно налягане 100 на 70. „Жената постъпи със стойности 180 на 110 и при напускане на болницата се наложи да редуцираме приеманите от нея медикаменти”, заяви началникът на отделението в Университетска болница „Пловдив” д-р Иван Мануков.

Пациентката е изписана в отлично състояние, след като повече от 10 години страда от тежка хипертония, за която провежда лечение с всякакви лекарства, но кръвното налягане така и не се повлиява и в резултат на това развива редица усложнения. „След като в болницата закупихме специализираната апаратура „Vessex“ на Boston Scientific, предложихме да я лекуваме по новия метод, който в световен мащаб е доказал своята ефективност при болни с резистентна хипертония. Реналната денервация се извършва със специална конзола в специализирана лаборатория за катетеризация. Апаратът генерира терапевтични импулси, които се доставят със специален катетър до бъбречните артерии, където се освобождават електрически импулси, които блокират мрежата от нервни разклонения около кръвоносните съдове. По този начин се постига трайно понижаване на кръвното налягане, което може да продължи с месеци и дори с години. Интервенцията се прави с медикамент, който успокоява болния. С локална упойка инвазивен кардиолог въвежда балонния катетър. След интервенцията пациентът остава за наблюдение в стационара поне за 2 дни”, обяснява д-р Иван Мануков.

Артериалната хипертония отдавна се е превърнала в една от новите световни епидемии, тя е трудно лечима болест и с голямо социално значение поради усложненията, до които води, припомни водещият пловдивски кардиолог. Болестта се развива обикновено след 40-годишна възраст, а в повечето случаи се открива случайно. При нея важи правилото за „50-те процента“ – 50% от всички хипертоници знаят, че имат това заболяване, 50% от тях се лекуват и 50% постигат очакваните резултати.

При останалите не се достигат прицелните стойности – 140 на 90 и в тези случаи се налага да се прилага новия терапевтичен метод – ренална денервация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.