По нов начин записват в забавачки деца в яслена възраст

По-малки и по-големи деца от възрастовата група, при положение, че има чакащи в същата възраст, няма да участват в класирането за детски градини в София, бе решено преди дни от работна група в Столичната община. Няма промяна в правилата за записване, но с ефективното им изпълнение ще се попречи на деца в яслена възраст да изместват в забавачките по-големите деца на възраст за градина.

„В последните няколко седмици родителите масово започнаха да правят кандидатури на деца родени 2016 г. за набор 2015 г. пред вид обстоятелството, че там вече има много свободни места. За да бъдат не в яслена група а в първа градинска група. Системата това го допуска при текущите класирания. Родителите могат да си сменят набора на децата си, но следва да бъдат класирани единствено и само при условие, че няма чакащи за съответната година“, обясни пред „Труд“ директорът на дирекция „Образование“ в Столична община – Мария Минчева.

На практика обаче, ако по-малките деца са с повече точки, има случаи, в които системата ги класира преди по-големите. Затова системата вече ще следи за това деца, които не са в съответната възраст за съответната градинска група да не изместват тези, които са. Докато промените в системата се осъществят, такава функция ще имат директорите. „Ако родител иска да си смени кандидатурата я сменя, но директорът на детската градина трябва да каже „да нямам чакащи деца, съответно тази кандидатура може да бъде смятана за легитимна“, или да откаже при наличие на чакащи деца от съответния набор“, каза още Мария Минчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България