На 21 май 2018 да почерпят

Българин арестуван в Марсилия – имал материали, годни за сглобяване на бомба

Почина световноизвестната оперна прима Христина Ангелакова

“Левски” на бараж за Лига Европа

БСП и ГЕРБ на балотаж за кметския пост в Галиче

И при храната има мода Кои са основните кулинарни трендове

Катастрофа между камион и товарен микробус край Монтана Един човек е пострадал

Медиците от болницата в Ловеч излязоха на пореден протест

Графа е първият, който се раздели със свой талант в „Гласът на България“

Стоичков срещу Зидан в Париж

Прогнозата на Светлана Тилкова – Алена за кралската сватба: Кармична разплата тегне над брака на Хари и Меган Принцът се жени без да е сигурен, а новата херцогиня на Съсекс ще се дразни на характера му

Отровни слухове текат от чешмите в София В норма са всички проби, увериха институциите, отговорни за проследяването и контрола

Ивет Лалова първа на 200 метра в Турция

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 21 май 2018

Министър Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

По пенсиите ще ги познаете

Направен беше голям пробив – може би за първи път в новата демократична история на страната – бъдещите управляващи се втренчиха в парите за пенсия. ГЕРБ и патриотите си стиснаха ръцете (засега) от първи юли 2017 г. минималната пенсия да стане 180 лв. при 165,25 лв. сега, а от първи октомври да закове лелеяните 200 лева.

Нека да поясним – такива пенсии сега получават 565 500 души, което е около една четвърт от възрастните в България. Как се живее или оцелява с толкова пари, нека всеки да прецени сам. Неслучайно страната ни е последно място по този показател не само в Евросъюза.

Тези дни излязоха прелюбопитни данни за брутния вътрешен продукт в България на глава от населението, сравнен с други наши съседи и партньори на континента. Ние водим пред някои страни, но сравнението при пенсиите и при заплатите – минимални и средни – не е в наша полза. Казано простичко – българите са ощетени, ниско платени, а за пенсионерите – да не говорим. Твърди се също, че тази диспропорция се дължи на корупция, на кражби и т.н. Но кой да ти каже къде е истинската причина за ниското заплащане в уж европейската ни страна.

Преди около две години беше публикувано изследване, че заплатите у нас най-накрая са надминали тези през 1989 г. Пенсиите обаче все още са били по-ниски, отколкото в онези години. Друг е въпросът какво е можел да си купи тогава човек с тези пари – сравнението няма да е коректно, защото нито магазините са били толкова пълни, както сега, нито цените могат да се съпоставят с тези отпреди 25 или 30 години.
Когато се обсъждат и приемат бюджетите за всяка календарна година, финансовото министерство и после парламентът винаги правят обвръзки с минималната работна заплата, максималния осигурителен доход, приходите от данъци в хазната и бюджетите на Националния осигурителен институт и здравната каса. Но всяко, макар и дребно увеличение на някой от заложените показатели повлича след себе си и останалите.

Ето един пример – вдигането на минималната заплата от 1 януари т.г. от 420 на 460 лева логично трябваше да повлече след себе си и други заплати. Не може да се оказва, че чистачката ще взима повече от младшия сътрудник. Значи и неговата заплата трябваше да бъде повишена. Това, разбира се, важи само за обществения и държавния сектор. В частния си знаят как да го правят. И, ако вярваме на представителните работодателски организации, бизнесът спазва правилата и се отчита лоялно пред хората на наемния труд. Но това е само легалният бял бизнес, без сивия и черния…Затова не вярвайте на заклинанията, че държавата била спечелила от пресечена контрабанда по границите. Няма как тези пари да влязат реално в бюджета. Това са имагинерни изчисления за пред обикновения избирател и той не бива да хваща на тези уловки. Точно обратното – когато се пресече контрабанда или се удари по нечия фирма в сивия сектор, пада брутният продукт, който по правило и статистически също расте благодарение и на сенчестия бизнес.

Да се върнем на пенсиите. И тук съществува проблемът с онези, които в класацията са веднага след минималния праг. Изпълнявайки политическата си мисия, новите бъдещи управляващи в лицето на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ вдигнаха мизата за най-нископлатените пенсионери, но решиха ли за останалите? Нещо липсват новини в тази област. А трябва. Както е нужен и нов анализ и реформа на т.нар. пенсионна система. Тук отново, за кой ли път, ще напомним, че сега съществуващата солидарна система ощетява точно хората, които съвестно са работили и плащали своите осигуровки, за сметка на останалите. Спасението е в индивидуалните партиди, които сега са т.нар. втори стълб, но само за родените след 1 януари 1960 година. Но и там трябва да се пипне здраво, защото тези бъдещи пенсионери също са на път да пият по една студена вода.

Разчетите на Националния осигурителен институт показват, че ако трябва – освен минималната пенсия да е 200 лева – да се повишат със същия процент (21 на сто) и останалите, ще са нужни допълнително около 1,8 милиарда лева на годишна база. Тези пари, разбираемо не са предвидени в бюджета за 2017 година. Но могат да бъдат включени в следващите сметки на държавата. Въпрос на коалиционна договорка и надяваме се, на нормална политическа култура в бъдещия парламент. По аналогия с едноименния филмов екшън „Бесни страшни пенсии“ (БСП) със сигурност имат какво да кажат по въпроса и да отстояват позицията си.

Пари има, действайте!

Във финансовото министерство очакват излишък от 1,062 млрд. лева по консолидираната фискална програма към март 2017 г., гласят официалните данни. Това е 1,1% от прогнозния брутен вътрешен продукт.
Приходите се очаква да бъдат в размер на 8,871 млрд. лв. Това е 25% от годишния разчет. Съпоставени със същия период на предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 698,3 млн. лв. Разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към март 2017 г. се очаква да бъдат в размер на 7,8 млрд. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. “Нека да поясним – такива пенсии сега получават 565 500 души, което е около една четвърт от възрастните в България.” А нека и да доуточним – около 20% от тях са с майчин език, 70% роми и 10% пенсионирани в селското стопанство жени, които обаче притежават както недвижимости, така и наследствени ниви, та свързват двата края много по-добре от работещите младежи в градовете. Алоуууууу, ПатрЕотЕтЕ! За това ли се борите, бря?!!! Да вдигате пенсиите на неработилите през целия си живот роми???? Нормалните ГРАДСКИ пенсионери, които са най-ощетени от ограбването на сребърния фонд вземат между 250 и 400 лева. Защо пак те останаха прецакани??? Няма ли кой да обясни на хората, че ПатрЕотЕтЕ не се борят за правата на нашите родители, а за циганския вот?!!!!!!!!

  2. И като допълнение – между 250 и 400 лева вземат над 60% от пенсионерите, та вдигането на техните пенсии е непосилна задача за всяко правителство. Не, като пиар акцията на ПатрЕотЕтЕ сега! Популизмът е като лъскава илюстрация на детска приказка. Гледаш – красиво изписано, мили ти става, ама не е истина, бря! Тези, чиито живот е минал в работа и нямат никакви други доходи – градските пенсионери – гласуват основно за БСП и за ПатрЕотЕтЕ. Но пък много лесно се лъжат и не могат да осъзнаят, че пак са прецакани!

  3. Не пишете глупости по форумите.На жена ми майка и цял живот е била учителка.Отгледала е две дъщери с висше образование едната е главен счетоводител на фабрика с 1200 човека персонал а другата е една от най добрите начални учители в града.Хората искат децата им да учат при нея и търсят връзки да ги запишат.Та тя взема 163.10 лева пенсия.Отказва да взема пари от нас и гледат животни на вече преклонна възраст на село.

  4. “Лелеяните 200”?! Нали бяха 300! А са нужни поне два пъти повече! ГЕРБ и хранените патриоти – гробокопачи на народеца.

  5. Сметката е много проста- ВДИГАШ ПЕНСИИТЕ С НЯКОЛКО ПРОЦЕНТА И ПРАВИШ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НЯКОЛКО ПЪТИ ПО-СКЪПО.ЕТО ТИ ОЩЕ ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ.Това е толкова просто и логично.

  6. Колко и кои пенсионери работят и заемат места за млади хоракато по този начин се гонят навън и те внасят осигуровки в други страни и спомагат за добри пенсии в тези страни .Но не се правят никакви промени у нас като например пенсионерите да получават нормални пенсии,амладите да работят тук защото от това имат полза работодателите-не се плащат осигуровки/само здравни се плащат/на пенсионерите и така по-голям печалба за бизнеса.Освен това има социални лостове,които могат да помогнат на старите хора,но пък защо да се размърда така отредената ни администрация,на която все заплатите са малки,но не напускат сладката държавна служба

  7. АЗ СЪЩО ПРОТЕСТИРАМ !!!
    Патриотите толерират сивата икономика. Осигурителните вноски са средно 30 % от дохода на работника. Аз съм се осигурявала 36 год. в/у и повече от средния осигурителен доход , а от 2012 -2015 в/у 1000 лв. Пенсията ми е 318 лв. Т.е. тези, които се осигуряват на 4 часа и внасят осигуровки по 70- 80 лв , или имат стаж 15 год. ,не плащат осигуровки и данъци /получават в плик остатъка от заплатата си /ще получават по 200 лв.,а тези, които се осигуряват в/у реалната заплата почти колкото тях. ПАТРИОТИ , С ТОВА ВАШЕ РЕШЕНИЕ ПОДКРЕПЯТЕ РАБОТЕЩИ И РАБОТОДАТЕЛИ ДА НЕ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ. РЕДНО Е НА ВСИЧКИ ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ПЕНСИИТЕ. “ДА ВЗЕМЕМ ОТ РАБОТЕЩИЯ, ДА ДАДЕМ НА МЪРЗЕЛИВИЯ”.

  8. Неправилно се казва Мин.Раб. Заплата, а би трябвало да се казва Минимален осигурителен праг460лв….. След като така наречените работодатели нямат законово задължение да не изплащат по ниско от тези 460лв. ,това вече не е минимална заплата ! ! Но умишлено това е пропуснато от Законодателя……

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.