По повод публикации в български медии

Коментар на посолството на Азербайджан

FOR ENGLISH CLICK HERE

Посолството на Азербайджан в София информира, че Ай Ти ресурси на мисията са били подложени на хакерски атаки. Този инцидент е пореден от серия кибератаки срещу Азербайджан, включително срещу министерството на външните работи и други онлайн ресурси.

Азербайджанските власти разследват хакерската атака. Медии, които препубликуват безпочвени обвинения, свързани с тази атака, както че моментът, в който е извършена, не правят това случайно и може да сочат към произхода и организаторите на тези действия срещу Азербайджан.

Тази хакерска атака още веднъж подчертава спешната нужда от сътрудничество между страни, международните организации и частната индустрия в борба срещу киберпрестъпността, включително разследване и съдебно преследване срещу подобни престъпни действия на местни и международно ниво. Очакваме, че България, като домакин и доставчик на интернет услуги за посолството на Азербайджан, ще сътрудничи изцяло за тази цел.

С оглед на обвиненията в пресата срещу работата на азербайджанската авиолиния „Силк Уей“, посолството категорично отхвърля тези спекулации като безпочвени. Авиокомпанията „Силк Уей“ е водещ наемен логистичен доставчик на Азербайджан, който си е спечелил международна репутация на надежден, ефективен и прозрачен оператор в целия свят, в пълно съответствие с регулациите на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и Международната организация за гражданска авиация (ICAO).

Добре установена международна практика е авиолиниите, транспортиращи опасен товар, да следват контрола на оръжеен режим и съответните регулации на IATA/ICAO и дипломатическите разрешителни от страните-изпращачи и получатели, както и от тези, чието въздушно пространство се използва за съответния товар и получени по дипломатически канали.

 

Бел. ред. Вестник "Труд" публикува в броевете си от понеделник и вторник разследване на Диляна Гайтанджиева на базата на документи, получени от потребител в социална мрежа с името "Анонимус България". Става дума за кореспонденция между българското МВнР и посолството на Азербайджан и други - за оръжейни сделки и дипломатически разрешения за прелитания. В коментара на мисията в София не се посочва, че тези документи не са истински.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари