Осъдиха словенски политик за сексистки забележки към журналистка

Британската полиция опитва да възстанови маршрута на колата на Скрипал

Александър Вучич: Най-големият проблем на Сърбия е, че няма деца

Задържаха трима тинейджъри за притежание на наркотици

Мария Захарова: В Русия не е разработван газ „Новичок“

Дъжд и студ от неделя

Албанската полиция разби банда, правила фалшиви паспорти за САЩ и Канада

Украйна депортира журналистка на руска телевизия

Уран над нормата е установен в питейната вода на старозагорското дело Казанка

Енвер Ходжай: Македония поиска помощ от Косово за прилагане на закона за езиците

Видеоповторения и четвърта смяна на Мондиала

Учени посочиха кои спомени заличаваме по време на сън

Плодове, чай и мед лекуват най-добре сред съмишленици Поддържа здравословни килограми и продължава с програмата

Мария Захарова свърза случая “Скрипал” и сирийския въпрос Западът се опитва да направи хората на глупаци, заяви говорителката на руското МВнР

Тереза Мей: Ще обмислим следващите стъпки по случая Скрипал заедно със съюзниците си

По-скъп газ вдига цените на храните

Исканото от „Булгаргаз“ увеличение на синьото гориво с 32% ще удари и фирмите от индустрията

Цените на храните ще се повишат, ако Комисията за енергийно и водно регулиране позволи шоково поскъпване на природния газ. Това заяви за „Труд“ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Булгаргаз“ внесе искане в КЕВР за увеличение на цената на газа с повече от 32% от 1 април.

Подобно повишение е потресаващо за светлия бизнес и ще даде отражение първо в цените на бързооборотните стоки, каквито са храните и в частност хлябът, коментира Кукушева. По думите й поскъпването ще започне от торовете, които се влагат в земеделието, и ще стигне до опаковките на стоките. Според нея бизнесът не може да поеме за своя сметка такова повишаване на енергийните ресурси. Затова, когато се предлага по-висока цена, КЕВР трябва да се допита до бизнеса как тя ще му се отрази, но регулаторът не го прави, допълни Марияна Кукушева. Тя е категорична, че в момента международните условия и цената на петрола не налагат повишаване на цената на газа у нас.

От Федерацията на големите енергийни консуматори съобщиха, че природният газ формира около 70% от производствените разходи в индустрията и поисканото увеличение значително ще удари фирмите. Това обаче не означава ръст в цените на крайния продукт в промишленост, коментира председателят на федерацията Константин Стаменов пред БНР.

Междувременно Националният статистически институт обяви рязко ускоряване на инфлацията у нас през януари.

Индексът на потребителските цени за януари 2017 спрямо декември 2016 г. е 101,3%, т.е. месечната инфлация се ускорява с 1,3% спрямо отчетените 0,6% през декември 2016 г. Годишната инфлация за януари 2017 спрямо януари 2016 г. е 1,4% в сравнение с 0,1% през декември. Това е най-високото равнище от юни 2013 г. насам.

Заради студовете в първия месец на годината най-много са поскъпнали въглищата – с 9,1%, дървата за отопление – с 3,1%, газообразните и течните горива за битови нужди – съответно с 2,6% и 4%, а централното газоснабдяване – с 2,7%.

Цената на дизеловото гориво се покачва с 3,5%, на бензин А95Н – с 2,1%, а на пропан-бутана и метана за автомобили – съответно с 5,6% и 0,7%.

През януари спрямо декември се увеличават и цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки – средно с 3,5%. Най-силен ръст в групата се отчита при зеленчуците – почти 28%.

Същевременно продължават да поевтиняват дрехите и обувките – с 2,8% за месец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.