По следите на изгубеното време

За телевизионните репортери никой не се сеща

Коментарът ми миналия понеделник бе озаглавен „А ще има ли избори през март?“ . Вестникът излезе сутринта, а следобед дойде новината за новите ограничителни мерки, която даде отговор на въпроса - възможно е да няма избори. Една заповед на здравния министър и всички в държавата трябва да козируват. Смеят ли да възразяват?

Що се отнася до предизборно раздаваните щедри повишения на заплатите, възниква един въпрос - а къде са журналистите? За лекарите и учителите никой не оспорва - те са на първата линия в битката с вируса. За полицаите обяснението е същото, но къде са на първа линия? При смазването на протестите ли? Да, те влизали в допир с протестиращите при изпълнение на професионалния си дълг. Но по тази логика и протестиращите са на първа линия, в изпълнение на гражданския си дълг. Но за телевизионните репортери никой не се сеща. Свикнахме с техните свежи лица, спретнати, точни, компетентни- ден след ден. На улицата, в болниците, при близките на жертвите, при лекарите- те винаги са на първа линия. Ако някой каже, че си имат началници, нека те да се погрижат за възнаграждението им. Не става дума за пари, а за повече уважение към труда им. Поне да не ги наричат мисирки. „Мисирките“ са при властта, не на улицата...

Въведохме строгите мерки, когато другите страни започнаха да ги смекчават. Е, там празниците започват от сега.

А управляващите сякаш са от друг свят - не, не били закъснели с мерките, цяло лято са умували и са мълчали, всичко със здравната система е наред, остава само личната отговорност да се спазват мерките поне до Коледа. Тогава ще дойдат новите данни за заразените и починалите по време на празниците, бъдете сигурни!
Хората от репортажите говорят истини - в болниците не ни приемат, цари хаос, близките ни умират на стълбите, няма лекарства по аптеките, няма ли кой да ни съжали?

Според опозицията мерките са безумно закъснели, здравната система не е реформирана и не е готова да реагира. Затова с мерките иска да прикрият катастрофата. Борисов го играе доброто ченге, а щабът - лошото. Ще има нов бум след празниците.

В парламента всички напъни на управляващите да имитират промени в политическата система се сгромолясаха с трясък. Никакъв рестарт на държавата няма да има - нито нова Конституция, нито Велико народно събрание. Важното е да спечелят политическо време до редовните избори. Междувременно раздават пари наред, купуват съвестта на хората, а ще ги вземат от парите на Европа. Ако не са успели до тук, ще отложат изборите.

Казвал съм го и публично, смятам, че нашият премиер, който претендира за балкански лидер, ще даде зелена улица за Северна Македония за ЕС. При подписването на Договора през 2017 г. пропуснахме да защитим интересите си по подобие на гърците. Появиха се критики. И започнаха „маневрите“ в търсене на изгубеното време. След твърдата ни позиция против започването на преговори Държавният департамент на САЩ излезе с декларация, с която настоява за започване на преговори със Северна Македония до един месец. А България и Северна Македония да потърсят решение на проблемите помежду си. Никой не коментира този ултиматум. Зоран Заев направи компромисни изявления. От това произтича, че ще има поправителен до месец, който ще бъде представен по подходящ начин. Винаги е важно как ще бъде представено пред обществото едно решение.

Коментари

Задължително поле