По стъпките на Елизабет Тейлър и Оскар Уайлд в Таормина

Сред първите туристи в сицилианския град бил Гьоте

Гледайте залеза над морето от Гръцкия театър

Опитайте местните сладки и разхлаждащия сок гранита

Ако искате да повървите по стъпките на световни легенди като писателите Оскар Уайлд и Труман Капоти, Джон Стайнбек, Ги Дьо Мопасан и Александър Дюма, филмовата легенда Елизабет Тейлър и лидерите от G7, композитора Рихард Вагнер и руския цар Николай II, трябва да посетите перлата на остров Сицилия – градчето Таормина. Градът, в подножието на вулкана Етна и с невероятна панорама към Йонийско море, съществува от дълбока древност. А живописността на мястото е оценена от известните с преклонението си пред красотата древни гърци и римляни. Сред първите туристи, в началото на 19-ти век е немският поет Йохан Волфганг фон Гьоте. Той описва с вдъхновение Таормина и превръща сицилианското градче в задължителна спирка за всички богаташи и представители на аристокрацията, които задължително предприемали така нареченото пътешествие “Гранд Тур”.

Обиколката на най-известните градове на Стария континент и на техните забележителности се приемала като препоръчителна част от образованието на разглезените младежи, но и дала тласък на първите туристически пътувания в Европа. Така или иначе, скритата прелест на града била открита и той станал любимо място за посещение на светския елит. До ден днешен в разгара на летните месеци цените на хотелите и другите места за настаняване в Таормина са твърде солени. Затова и голяма част от гостите на града го посещават само за ден. Но пък визитата със сигурност си заслужава.

Най-знаковата забележителност на Таормина е Гръцкият театър, който привлича не толкова с уникалността или големината си, а с прекрасните пейзажи, които се разкриват от мястото – към безкрайното синьо на Йонийско море и към вулкана Етна. Въпреки името си, амфитеатърът, който е вторият по големина на остров Сицилия, дължи по-голяма част от красотата си на римляните, тъй като повечето пощадено от вековете от атракцията датира от 2-ри век. Когато била моделирана за гладиаторските битки, на които в империята били почитатели. Все пак театърът е първоначално изграден от гърците още 3 века преди Христа с далеч по-миролюбиви намерения. На мястото днес се провеждат различни концерти и филмов фестивал, но според повечето посетили на Гръцкия театър по-впечатляващи от изпълненията на музиканти и творци е произведението на природата – залезът, гледан от атракцията.

Ако сте фен на археологията не пропускайте специализирания музей в града и Одеона от времето на рмиския император Октавиан Август, днес сгушен до църквата на Света Катерина от Александрия.

Ако сте настроен за по-лежерно прекарване на времето можете да вземете въжения лифт и да слезете до плажа, който се намира в подножието на Таормина. Оттам пък можете да си подарите разходка с лодка до няколко пещери в региона, известни заради невероятните оттенъци на синьото и играта на светлината в тях. Или да посетите близкия остров Изола.

За да отнесете част от Таормина у дома, можете да се разходите по централната улица Умберто Корсо в града и да посетите различни магазинчета, които предлагат слънчева сицилианска керамика и други сувенири. Площад “9-ти април” е предпочитано място за отдих и за наслада на гледката към близкия вулкан Етна. Именно на него се намира и любимото кафене на актрисата Елизабет Тейлър и на писателя и драматург Уилям Тенеси – “Вундербар”. Можете да отдъхнете в него и да се насладите на чаша ароматно кафе. Сицилианците са известни с невероятните си сладки десерти, от които сред най-познатите е каноли – вафлена фунийка, запълнена с вкусен крем и гарнирана по избор с шам фастък, шоколад или сушени плодове. В жегите пък няма по-добро разхладително от сока с натрошен ситен лед – гранита. Сладоледът – джелато също не е за изпускане. Каквото и да опитате от местната кухня, със сигурност ще си оближете пръстите, затова няма да ви даваме съвети.

 

Етна е под егидата на ЮНЕСКО

Вулканът продължава да изригва поне 2500 години

Стигате в подножието му с кабинков лифт

Вулканът Етна, чиито внушителен колос прави пейзажа край Таормина толкова привлекателен, е поставен под защитата на ЮНЕСКО като световно наследство. Това обаче не може да спре бавното му потъване в морето, за което през последните години говорят учените. Кога точно вулканът ще се гмурне в сините води край Сицилия никой не смее да прогнозира.

Нито кога отново от едно от двете му все още активни гърла ще започнат да изригват лава и пепел. Въпреки че вулканът е активен или точно заради това, потокът към кратерите му никога не стихва. Лифт води до близо 2500 метра надморска височина, а последните около 800 трябва да извървите сами или да наемете джипове за част от трасето. Поне до местата, до които се допускат туристи.

Етна изригва в продължение на поне 2500 години и всява респект в жителите на околните селища. Въпреки че хората се страхуват от мощта му, те продължават да обитават региона, тъй като лавата от над 300-та изригвания на вулкана е превърнала планината в плодородна градина. На нея виреят портокалови, бадемови, лимонови и маслинови дръвчета.

Първото регистрирано изригване на Етна е през 475 година преди Христа, а последното през миналата година. Според геолозите обаче реално първото изригване, което е оформило вулкана се е случило далеч преди това – преди немислимите 570 000 години. Със сигурност се знае, че най-сериозното регистрирано такова е продължило цели 4 месеца. Започва през 1669 година, а лавата достига и нанася разрушителни щети на град Катаня, който е отдалечен на 30-ина километра от вулкана. Загиват 20 000 души, а 50 селища са разрушени. Според местните двата най-известни вулкана на Италия – Етна и Везувий са свързани и когато единият изригва, другият е спокоен. Учените засега не са установили подобна връзка.

Туристите не пропускат да си вземат от Етна сувенири от лава, а през зимата ентусиасти използват раменете му и като ски писти. Местните продават в подножието му различни сладка и мед, за които говори, че имат целебни сили. Еднодневните екскурзии до вулкана, които включват разходка с джипове и лифта, се предлагат при цени, започващи от 39-50 евро, а ако имате специални изисквания, сумата нараства.

За вулкана се разказват и редица легенди. Една от тях разкрива историята на древния философ Емедокъл. Той скочил в гърлото на Етна, тъй като мислел, че това е пътят към Олимп и така ще заеме своето място сред боговете на гръцкия пантеон. Според друга легенда вулканът бил седалище на древногръцкия бог, покровител на огъня – Хефест. Според трета, именно при Етна върховният гръцки бог Зевс победил многоглавия дракон Тифоей, а при всеки опит на чудовището да избяга от кратера, в който е затворен, вулканът бълва лава.

 

Храмът на хармонията е сред най-запазените в света

Долината край Агридженто е най-големият археологически обект в света

Светилището на Зевс било по-мащабно от базиликата „Свети Петър”

Другото място под егидата на ЮНЕСКО, което не бива да пропускате на остров Сицилия е Долината на храмовете край градчето Агридженто. Огромните впечатляващи древногръцки светилища са и най-големият археологически обект в света, разположен на площ от 1300 хектара. Построени са в периода 6-5 век преди Христа и са сред най-запазените в света. Независимо дали ще посетите античните храмове при изгрев, по залез, под парещото сицилианско слънце или в някоя прохладна нощ, със сигурност гледката ще ви остави безмълвен.

Изграденият през 430 година преди Христа Храм на хармонията или Темпио дела Конкордия е един от двата най-запазени гръцки храма в света, наред с този на Хефест в Атина. Докато се възхищавате на 34-те му изправени колони, можете да си припомните този факт. В долината се намира и третият най-голям изграждан някога гръцки храм в света – този на Зевс. Той е три пъти по-голям от този на хармонията, но за съжаление е почти разрушен от земетресения. Според археолозите той бил по-голям и внушителен дори от базиликата „Свети Петър” в Рим. Пред него днес можете да видите впечатляващата гигантска фигура на Атлас, която била една от колоните, поддържащи храма.

Най-старият в долината е Храмът на Херкулес, изграден през 6-ти век преди Христа. От него са останали изправени едва 8 колони. Известният като Храма на Кастор и Полукс, всъщност се състои от фрагменти от различни сгради.

Цената на входните билети през деня от 7-ми юли до 4-ти ноември е 12 евро, а през останалото време на годината – 10 евро.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм