По съкратената процедура ще съдят пловдивчанката, прегазила пътен полицай

По съкратената съдебна процедура ще протече процесът срещу 40-годишната пловдивчанка Катя Лерца, която на 13 май 2017 г. с джипа си „КИА Спортидж” блъсна 36-годишния пътен полицай Делян Палазов на булевард „Санкт Петербург” в града под тепетата и причини смъртта му.

Това стана ясно по време на разпоредителното заседание в Окръжния съд в Пловдив, след като защитата на Катя Лерца обяви, че тя признава всички факти и обвинения по бързото производство. Изненадващо адвокат Димитър Марковски обяви, че клиентката му признава фактите, но не признава вината си.

Освен това, въпреки отказа от разпит на свидетели, защитата настоя за разпит на специална свидетелка, която да разкаже за това какъв човек е Катя Лерца и колко добри са характеристиките й и как отглежда двете си деца.

Следващото заседание ще е на 5 януари, на което Катя Лерца ще бъде защитавана от Марин Марковски, бащата на Димитър Марковски. Марковски-старши не успя да се яви във вторник в Съдебната палата в Пловдив, тъй като по същото време бил ангажиран в столицата със защитата на премиера Бойко Борисов, който има дело с депутатката от БСП Елена Йончева.

6pl4004-240-годишната Катя Лерца ще прекара Коледа и Нова година в домашна обстановка, тъй като магистратите от Окръжния съд не намериха и никакво основание да изменят мярката й от 6000 лева парична гаранция в по-тежка. По време на първото заседание по делото за смъртта на Делян Палазов Катя Лерца дори и не погледна към вдовицата му Делка, сестра му, 80-годишния му баща Кузман и близките на почерненото семейство, които бяха изпълнили зала 5 на Окръжния съд.

Съпругата на убития Палазов и двамата му родители бяха конституирани като частни обвинители, но заявиха че няма да предявяват граждански искове по време на делото. След края на заседанието Катя Лерца не обели дори и дума пред микрофоните и тв камерите и напусна безмълвна Съдебната палата под залп от клетви на роднините на Палазови.

„Колкото години Делян ще лежи под земята, толкова години Катя Лерца да остане в затвора”, пожела Златка Апостолова, лелята на вдовицата Делка Палазова. „Тази жена не изпитва никакво чувство за вина! Погледнете я как се държи. Тя си живее съвсем нормален живот, а Делян е мъртъв. Не знам как спи, как живее, след като е убила един млад човек и баща. Убила го е, разнесла го е по целия път. Децата непрекъснато питат къде е, съпругата му е съсипана, а на нея очевидно не и пука. Надявам се да получи тежка присъда”, допълни роднината на съпругата на убития полицай.

Надеждите й обаче най-вероятно ще останат напразни, тъй като законът предвижда от 2 до 6 години затвор по повдигнатите обвинения и лишаване от правоуправление на МПС, а тъй като делото ще се води по съкратената съдебна процедура наказанието автоматично се намалява с 1/3.

Разследващите установиха, че в момента на фаталния удар край парк „Лаута”, където Делян Палазов регулирал движението на МПС-та по време на Народен събор, джипът „КИА Спортидж” е летял със скорост от 99 км/ч при разрешени 50 км/ч.

Освен това Катя Лерца не реагирала на опасност от удар и вместо да спре, сменила лентата за движение, което довело до произшествието с фатален край за пътния полицай. Първоначално убийцата с джипа бе арестувана, но впоследствие освободена срещу парична гаранция от 10 000 лв., която месец по-късно бе намалена на 6000 лв., тъй като нямала достатъчно средства да се грижи за двете си деца. Въпреки безпаричието Катя Лерца бе засичана на няколко пъти зад волана по улиците на Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право