Президентът Румен Радев се качи на Кончето с доброволци, монтира лично аптечка в новия заслон

63-годишна баба тренира 5 пъти седмично и сваля млади мъже Лесли Максуел влиза в залата едва на 48

Прокуратурата в Своге привлече обвиняем за пожара в гората над село Реброво

Теменужка Петкова: Процедурата по АЕЦ “Белене” беше максимално публична и прозрачна

Николина Чакърдъкова ще пее с дъщеря си Мария на сцената на Пирин Фолк Илия Луков и любимците на публиката Райко Кирилов и Йорданка Варджийска са подготвили много любими песни за публиката

Прибраха в ареста чичо и племенник, обвинени в сводничество и пране на пари Окръжният съд изменил първоначалните мерки

Шефът на АПИ проверява разчистването на боклуците под магистрала „Струма“

Община Елена удостои с награда примабалерината Диляна Никифорова

Кейт, Уилям и децата със самолетни билети за 365 паунда общо За разлика от частния полет на Меган, Хари и Арчи за 20 000 паунда

Пожар пламна в землището на Ветрен

От октомври стартират мобилни социални и здравни услуги в община Търговище

БСП дава Христо Ковачки на прокуратурата

Убитият в село Гранит е намерен с три огнестрелни рани На мястото на местопрестъплението са открити 8 гилзи

Пари от реклама пращат Неймар в „Реал“

Икарди не иска в „Наполи“

По тиквата на комунизма с болшевишка тояга

Има основателна причина по време на комунизма да забранят книгата на д-р Желю Желев „Фашизмът“. Когато четеш критиката му върху този нечовешки режим, веднага се сещаш и за комунизма. „Фашизмът обхваща и поставя под контрол всички сфери на обществения живот, има монопол“, казва Желев. И в този момент номенклатурата на БКП се сеща и за своя си режим.

Като забраняваш да се говори за нещо, което е мъртво като форма повече от четвърт век, правиш услуга само на тези, които още пазят духа на режима. „Политиците ни нямат никакъв опит да управляват държава в условията на демокрация. По-лесно е в диктатура с пищова“, казваше още първият демократично избран президент в България и историята сетне го доказа.

Депутатът Методи Андреев и активисти от клуб „Млади приятели на антикомунизма“ преобърнаха наопаки дневния ред на обществото и парламента и внесоха един чудат закон, който бе приет с мнозинство. Най-общо той звучи така: Поставянето на комунистически паметници, скулптури, надписи и снимки на публични места ще се наказва с глоба между 200 и 2000 лв. Освен това те трябва незабавно да бъдат премахнати от областния управител. Тази промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен бе приета на първо четене от депутатите. Под ударите на закона попадат всички символи, създадени между 9 септември 1944 г. и 10 ноември 1989 г. да възхваляват комунистическата власт.

Това би било чудесен закон, ако България в годините на прехода спазваше една и съща политика спрямо режима преди 10 ноември. И тук вината, при това историческа вина, носят единствено десните партии. Така се оказа, че въпреки поне дузина години, в които демократични, антикомунистически, антируски партии управляваха страната, при това с поразяващо мнозинство, както беше по времето на Иван Костов и ОДС, не направиха абсолютно нищо, за да може върхушката на режима да бъде отстранен от върха на държавното управление.

Сега вече е късно. За предумишлено убийство се лежи малко под 20 години и край. Тези, които трябваше да са осъдени за престъпленията в Белене, в Скравена и други лагери, организаторите на Народния съд, на политическите убийства си изживяха един прекрасен демократичен живот и си отидоха от този свят. Второто и трето поколение на комунистическата върхушка не мислят за пенсия.

В историята няма условности от типа „ако“. Изпусне ли се историческия момент – край. Така например, ако демократите преди 9 септември 1944 година виждаха в Съветския съюз и комунизма най-голямата заплаха за човечеството, можеха да пратят непобедимата българска армия в Сталинград и днес Методи Андреев гордо можеше да се разхожда с кафяв шаяк и австрийски мустачки из прекрасна България, свободна от комунистически символи, и да си похапва доволно Eine Doppel-Chickenburger Honig-Senf.

В историята няма условности от типа „ако“, но настоящето е задължително. Например, ако тази група законотворци наистина се притесняват от комунизма, как така се дразнят от някаква снимка, потънал в плевели паметник със звезда в Бутан, Врачанско, но не се притесняват, че начело на държавата са бивши членове на БКП. И новоизбраният президент, и председателят на Народното събрание, че и министър-председателят.

Проблемът на българите на са символите, а тези, които успяват при всички режими да се наредят на върха. Тук вече „ако“ има значение. Ако забравим какво е било по времето на комунизма, ще бъдем осъдени да го повторим под една или друга форма на политически режим.

Целта е Паметникът на Съветската армия

Проектозаконът „Андреев“ категорично изисква в рамките на месец да бъдат съборени всички артефакти на комунистическия режим. Ако физически това е невъзможно, трябва да се постави информационна табела с текст: „Комунистическият режим в България – 9.09.1944 г. – 10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото народно събрание“. Целта на този закон обаче не са буренясалите петолъчки по селата, а Паметникът на Съветската армия в София, който безуспешно се опитват да съборят от години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (27)

 1. Не можах да разбера само защо в Германия и всички демократични страни фашизмът е забранен, пречупените кръстове и паметници са свалени, ако някой под някаква форма пропагандира фашизъм, антисемитизъм и национал-социализъм в Германия подлежи на съдебно преследване. Всеки пропагандатор на нацизма е отречен както от държавата, така и от обикновените хора. Дълго време Вагнер не е бил изпълняван само защото Хитлер го е харесвал. Авторът на горния пасквил да не си крие австр. мустачки и алаброса, защото се виждат отдалеч.

  1. щот си ограничен oлигoфрeн, панимайш?!

 2. Иди на майната си Спахийски. България не е Курландия. Историята трябва да я приемеш такава каквато е. Днес паметника на съветската армия, утре Альоша, в други ден обявяваме война на Русия.

  1. кво си седнал да дращиш във форума?! топки ли немаш?!
   ходи се записвай доброволец в сирия… още утре ще можеш да сваляш рускио самолети…

 3. Тъй като Радев постигна широко обединение на избиратели с различен профил, почти по целия периметър, сега – вече цяла седмица – спекулантите в политиката дърпат нещата назад с протипопоставяния. Шубе ги е, могат да са светло само в омразата.

  1. какви спекуланти – обикновени психопати – олигoфрени…

 4. Пази Боже, комунист да те учи на демокрация. Др. Спахийски, настанил се на топло на Запад, ни учи откъде изгрява слънцето. Е щом слънцето изгрява от изток там ни е и вярата, щото сме източно-православни. Браво, Емиле! Само че на такива като теб даже и собствените им деца не им вярват. Те знаят много добре откъде изгрява слънцето. Моето дете също не ми повярва и ми каза: „При нас като изгрява слънцето, при вас вече е залязло“. А нашето слънце отдавна залезе, но комунизмът остана.

  1. олигoфрен, че то от партийците и децата им стават най-добрите демократи: плевнелиев, меркел…

 5. И значи комунистическите символики не им харесвали, а им харесвало оообаче да откраднат комунистическата собственост или държавната и да станат милионери. Как Кремиквци беше купен от един “демохратин“за 1 лв, защото видите ли имал бил много дългове, а после продаден на чужд бизнесмен за над 10 млн $. Защо комун. държавен хотел Добруджа в Албена беше продаден на некакъв немец и българите му слугуват за по 300-400 лв. След като премахваме символите да премахнем и грабежите и върнем на Народа всичко, което е било негово по времето на соца. Дааааа, ама паразитите не искат. На чужд гръб лесно се става богат и милионер:) И защо дупетатите продължават да са такава голяма бройка. Разбрахме се, че трябва да се отрежат с 50% както е по света. И защо получават такива големи заплати, за каква работа? Едни престъпници са се настанили по “високите“етажи..

 6. Надявам се, след като антикомунизма победи окончателно в България и всички символи бъдат премахнати, Митоди и останалата гад около него „да идат в други страни, да ги учат на антикумонизъм“. Например могат да започнат от Германия. Не, няма да ви пиша за огромния паметник на Съветстката армия в Берлин, както очаквате. Просто в Хамбург видях ОГРОМНО (ама наистина ОГРОМНО, колкото цялата фасада на Шератон) пано с петолъчки, Хонекер, герба на ГДР и пр. И – може ли да си представите? – работници в по немски чисти гащеризони прилежно го почистваха и възстановяваха позлатата! Да бе, не го къртеха, та да изобразят там Обама, Меркел и Юнкер, ами го възстановяваха! Е, и там е имало Митодиевци, ама местното „гражданско общество“ е възразило да се заличава паното – „Добра или лоша – тоша е НАШАТА история!“.

 7. Слабо, другарю, слабо! Колкото и да се пънете болшевизма се провали и мястото му е на бунището на историята, плют и забраняван!

  1. така е- отстъпи място на дeмокрацията… колелото на историята се върти и тя се повтаря но с други имена… за къспопаметните олигoфрени

 8. Срещнали Свети Кирил и го запитали:“Философе, защо си зачервен?“Той отговорил:“Препирах се с простаци.“ Защото тогава още не е имало комунисти.

 9. Документално доказано, книгата на жмулю „Фашизмът“ е издадена с препоръката на видни историци от СУ и БАН, но и с подписа на Людмила Живкова. 10 ноември заварва „дисидента“ жмулю като член на БКП и шеф на отдел в Комитета на културата…

  1. като всичките ни интелектуалци и дисиденти…

 10. Паметниците на партизаните и на Съветската армия на са символи на КОМУНИЗМА.Те са символи на борбата срещу фашизма.В тази борба съюзници бяха САЩ,Великобритания и СССР.А в България има една паметна плоча близо до с.Батулия с името на м-р Томпсън ,офицер от английската армия, осъщесвявал връзката с българските партизани.Там е и убит,въпреки искането му да бъде третиран като военен пленник.На негово име има и ж.п. гара.

  1. М-р Томпсън дошъл да помага на антифашистите /предимно комунисти/ – да се бият с цената на живота си срещу фашизма , ама и той , и комунистите не са знаели , че в България по това време не е имало фашизъм … и как да знаят – тогава не ги е имало още такива като мИтоди Андреев , Петър Славов и другите първи антикомунисти днес – кой да им каже на м-р Томпсън и комунистите , че в България , като изтребват без съд и присъди разни партизани , ятаци и др. – това е просто нормално демократично действие на „доброто“ българско правителство . „…941 г. 1 март. Във двореца Белведере във Виена министър-председателят проф. Б. Филов подписва протокол за присъединяването на България в Тристранния пакт. В същия ден 680 000 германски войници навлизат в българска територия за военни действия срещу Гърция…“

  2. „…1941 г. 25 ноември. България се присъединява към Антикоминтерновския пакт между Германия и Япония от 1936 г…“ . А вижте и следния факт : „…1943 краят – началото на 1944 г. Начало на съюзническите бомбардировки над България…“ – защо от антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ , Англия , американците бомбардират България – да не би да са мислели , че в България има фашисти ? Още факти : „…1944 г. 5 септември. СССР обявява война на България. Три дни по-късно съветските войски навлизат в страната, без да срещнат съпротива.
   1944 г. 6 септември. Решение България да обяви война на Германия, което влиза в действие от 8 септември, поради опасността от германска окупация…“ „…1944 г. 28 октомври. Сключено е примирие със страните от антифашистката коалиция …“ – какво излиза ? – България май прилича на фашистка държава по това време , а?

 11. Не забравяйте рублофили мили, че съюзниците бомбардират София след изрично съгласие на Сталин и дори по негова препоръка.

  1. Като лъжеш , мислиш ли , че непредубедените ще ти повярват ? Това , което съм написал , са хронология за ония времена и никъде не пише , че Сталин е препоръчал , да не говорим за факта , че вместо да препоръчва , е могъл той да бомбардира . Обаче бомбите , разрушили половин София и другите български градове , са от американските „летящи крепости“ . Впрочем кап. Димитър Списаревски не е бил комунист и е свалял същите „крепости“ с немски Месершмит и е загинал като герой . Така , че по-добре се представи като ТЪМНА Радева . Пак ще припомня : „…„…1944 г. 5 септември. СССР обявява война на България. Три дни по-късно съветските войски навлизат в страната, без да срещнат съпротива…“ – така се посрещат приятели . Само такива като тебе ДОЛАРОФИЛИ посрещате и паметници вдигате на разрушителите на България от онова време .

  2. това е така, защото са го уважавали. панимайш?!

 12. И защо дупетатите не отговарят на въпросите на милионите българи, кога ще се върнат окрдените комунистически предприятия, институти, стадиони. Плюс в България никога не е имало комунизъм, до комунизъм не доживяхме. Имаше социализъм и повечето хора живееха по-добре от сега. Ние сме безпартийни и сме живели по времето на соца и не го намираме античовешки. Даже много напротив, особено сравнен със сегашната демоххрация. Методи пишман-депутатин да ни обясни защо сегашната икономика на България не съществува, защо сел стоп е убито, как хората живеят с по 200-300 лв? И не пипайте символите тунеядци и не ни занимавайте с вашите глупости. Идете да работите и да допринасяте

 13. Пази, Боже!, в Германия е така само защото е окупирана страна с поне сто военни бази на САЩ и Англия. Махнат ли се, а това предстои, ще стане точно обратното. Както и в България, щом се дръпнат окупаторите от USrael.
  Иначе комунизъм у нас не е имало, социализмът е форма на капитализъм, държавно-монополистическа, управлявана от номенклатура, а не от частни собственици. България тогава е била зависима, но в нея българското беше много, докато днес българското почти не се забелязва. Това е големият проблем, а не в някакви символи и паметници.

  1. Прав си – „… социализмът е форма на капитализъм, държавно-монополистическа, управлявана от номенклатура, …“ – такъв типичен пример е държавният строй в Китай . Обаче това е за предпочитане пред дивашкия капитализъм сега в България . Така или иначе , но в социалистическия строй има много повече справедливост от капитализма . Вярно е че има номенклатура /както сега в Китай/ , но и нашата номенклатура нямаше такива ненормални богатства , в сравнение със сегашните малък процент богаташи с милиони , натрупани за нула време от ограбването на общото ни имущество след 1989 г. И от зависимостта от СССР имахме и конкретни ползи за мнозинството българи , за разлика от сега – ползи за 5% богаташи , мизерия за 80% и горе-долу нормален живот за 15% .

 14. Съгласни с колегите Искърски и Флинт:))) При соца всъщност имаше дребни собственици и частни производители. Много хора от селата отглеждаха в градините си плодове/зеленчуци и ни ги продаваха по разните пазрчета – не беха свързани с държавата. Имаше и други частни услуги. Напр. една от нашите лели плетеше частно в къщи и правеше добри пари. Никой не й искаше такси или й забраняваше. Имахме познати шивачи, обущари, които си имаха малки дюкянчета и си работеха самостоятелно. Цели селскостопански кооперативи също сами се издържаха и договаряха с плодзеленчуците доставки. Естествено си плащаха % на държавата, но много оставаше и за тях. Имаше още частни преподаватели/уроци, лекари, мед. персонал. Така че, който искаше и можеше си правеше допълнително добри пари не като сега. Сегашните “богаташини“са мошеници или кредитмилионери, крадци и пр. човешка зган. И разбира се сега се краде МНОГО ПОВЕЧЕ от преди..Така че Мето А да не дрънка глупости и да не лъже. Рядко примитивен/мързелив индивид. Пречели му символите хахах нещо друго му пречи:)))

 15. Как законно се наследява придобитото от престъпници? Що е то български законотворец? – 2000 г.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.