Отслужиха панахида за загиналите за България войници

Борисов пристигна в Киев

В Япония продадоха два пъпеша за 25 000 евро

Калоян Паргов ще присъства на церемонията по връчване на годишните награди “Шофар”

Президентът Радев: Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си

Пет станции на метрото в Киев бяха затворени заради предупреждение за поставени в тях бомби

Ирак започна офанзива за превземане на бастион на ИДИЛ

Лидерите на двете Кореи се срещнаха отново

Димитър Маргаритов, КЗП: Потребителите често не се замислят колко им струват „безплатните“ електронни услуги в Интернет

Казани с боб и лютика димят на кулинарен фест насред Монтана

Вежди Рашидов пред „Труд“: Светлин бе мотор, който движеше държавата ни напред

Австралия: Очакваме признание от Русия, че поемат отговорност за свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Криминална история на 1800 години се заплете Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Цвета Караянчева: Всички ценители на майсторството на Светлин Русев ще съхранят искреното си уважение към приноса му за развитието на изкуството

Вандали поругаха изложбата „За буквите” в центъра на София

По три проекта за 100 000 евро работят в гимназията по туризъм в Търново

Изображение: Община Велико Търново

Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” във Велико Търново стартира новата учебна година с три нови проекта на обща стойност 100 000 евро.

Да се развият умения, които са слабо засегнати в образованието – изказ, свобода на мисълта, отстояване на собствена позиция, е една от основните цели, които си поставят партньорите от Германия, Италия, Португалия, Турция и България с проекта „Дискусия: Обсъждаме нашата гледна точка за Европа.“ Това е проект, който цели да популяризира дебата. В партньорските училища съществуват клубове по дебати и желанието на дебатьорите е да се включат в проект, който ще им даде възможност да покажат наученото в клуба, но и ще им помогне да се развиват и усъвършенстват.

Младите дебатьори ще симулират заседания на Европарламента и ще дебатират по проблемни за нашето време въпроси. „Влизайки в обувките“ на европарламентаристите, те ще добият самочувствие и увереност, което ще ги превърне в активни млади хора със собствено мнение, които имат визия за нещата, които искат да успеят и имат идея за начина, по който това да се случи. Партньорите ще подготвят „Наръчник как да създадем клуб по дебати и да дебатираме в училище“, който ще помага на желаещите да дебатират свободно и без да са посещавали обучения.

Партньори по втория проект на Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон“ са училища от Франция, Турция, Румъния и Италия. Целта им е да се улесни включването на учениците в пазара на труда или в света на бизнеса след дипломирането им. Предварителните анализи показаха, че повечето ученици не са добре подготвени да стартират и популяризират свой бизнес или да се представят на интервю за работа. Фактът, че някои от завършилите ученици не намират работа веднага след дипломирането си, поради което често преминават към друга сфера, прави годините на специализираното обучение почти безполезни.

Ето защо голям брой млади хора избират да отидат в по-богатите региони на страната си или дори в чужбина, за да търсят работни места, което също е обичайна практика сред техните родители. Училищата във Франция, Италия, Турция,Румъния и България обаче, се намират в атрактивни туристически райони, които биха се възползвали от създаването на процъфтяващ бизнес и млада работна сила.Чрез своя проект „Онлайн образователни инструменти за професионалното образование“ партньорите ще пренесат реалния живот в училищния такъв и ще се опитат да създадат автентична учебна среда. „Онлайн брошура за популяризиране на туристическия потенциал“на техните райони, икономика, възможности за работа и бизнес, културен живот, забавления, хотели, ресторанти и заведения, транспортни съоръжения, спортни центрове ще подготвят партньорите по проекта.

Мобилността, като фактор за развитие и признаване на професионалните компетенции в хотелиерството и ресторантьорството“, е третият успешен проект на търновската гимназия през тази година. За осми пореден път 20 ученици от Гимназията по туризъм ще проведат лятната си практика в град Флоренция, Италия. Станал традиционен за училището, този проект ще допринесе съществено за утвърждаване на професионалните умения на учениците.
В резултат на участието на училището в тези три проекта по програмата „Еразъм+“ през следващите две години ще се осъществят 45 мобилности за ученици и 30 за училищен персонал.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.