По 120 лв. за храна на най-бедните пенсионери (обзор)

Над 2,1 млн. пенсионери получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август миналата година, припомни премиерът Борисов.

Възрастните хора получиха над 1 млрд. лева в пандемията

Кабинетът гласува парите за добавката от 50 лева и за април

По 300 лв. дават на децата в върви и осми клас

По 120 лева за храна ще получат 392 000 пенсионери у нас през април. Това са хората, които взимат пенсия между 300,01 лв. и 369 лв., се разбра на заседанието на Министерски съвет.

С над 1 милиард лева са подпомогнати българските пенсионери по време на пандемията, причинена от коронавируса, заяви премиерът Бойко Борисов. Правителството осигури 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за месец април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. “Над 2,1 млн. пенсионери получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август миналата година. Но и преди това правителството е подкрепяло пенсионерите и за Великден, и за Коледа като за целта се осигуряваха по 50 млн. лева”, припомни премиерът.

Правителството отпусна и 35,6 млн. лева, с които през новата учебна година ще бъде осигурена еднократна помощ за всички първокласници и осмокласници. По тази мярка няма доходен критерий, което означава, че семействата на всички близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева, обяви Борисов. Парите ще се дават на две части - 150 лева през първия и 150 лева - за втория учебен срок.

Кабинетът отпусна и допълнителни над 2 млн. лева за изграждане и реконструкция на детски градини, ясли и училища. Одобрени бяха и над 4,26 млн. лева по бюджета на Министерство на културата, с които ще се изплатят по 5 минимални заплати и осигурителните вноски към тях на музикалните творци на свободна практика.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари