С джипове свалиха децата, блокирани на хижа „Алеко“

Гръцките земеделци излизат по пътищата

Бомба избухна пред сградата на гръцка телевизия

И днес ще вали сняг, жълт код е в сила за шест области

Пускат днес нови 24 км от „Струма“ Откриват официално магистралата между Кресна и Сандански

Извънреден Съвет за сигурност на ООН след решението на Косово да създаде собствена армия

„Черно море“ съди „Левски“

Пускат в продажба електронните винетки

Френският премиер призна, че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите

На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

По 162 лева харчим за Великден Само половината българи ще сложат агнешко на трапезата

Инспектори от агенцията по безопасност на храните провериха агнешко месо, козунаци и яйца в магазините преди празника. Снимка: Пламен Стоименов

Няма БДС за козунака

Инспектори от агенцията по безопасност на храните провериха агнешко месо, козунаци и яйца в магазините преди празника. Снимка: Пламен Стоименов

По 162 лева средно ще похарчи едно българско домакинство за Великден. 96% от хората ще сложат на трапезата традиционните за празника храни – козунак и яйца. Всеки втори ще осигури и агнешко месо, а 60 на сто ще направят дроб сърма. Това показва проучване на нагласите на потребителите по поръчка на Starcom България. Всяка втора домакиня ще купи яйца от супермаркетите. 30% ще заложат на домашното производство, а 19,1% – от фермерски базар или био магазин.

Очаква се у нас да бъдат боядисани над 96,2 милиона яйца, като всяко трето ще е в традиционния червен цвят. Една от основните храни за Великденските празници е козунакът като 68,2 % от анкетираните посочват, че планират да купят такъв от магазина. Ръчно омесените козунаци в домашна обстановка ще са чувствително по-малко – 30,7%, а само 1,1% категорично няма да консумират от традиционния продукт.

Междувременно инспектори на Българската агенция по безопасност на храните направиха проверки в търговски обекти.
“В козунаците може да има сухо мляко и яйца на прах. Европейските регламенти не забраняват подобни съставки в тези храни, а у нас няма БДС за козунака”, каза след инспекцията Бистра Иванова от БАБХ.

Що се отнася до пътуването по време на почивните дни, почти една трета от хората обявят, че имат планове да пътуват, като дестинациите, които ще посетят, са предимно в рамките на страната. Само 12 на сто от анкетираните ще посрещнат празника зад граница.

Според българите Великден е семеен празник, показват още данните от проучването. Близо половината обвързват плановете си със семейството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.