По 5-ма се борят за място в пожарната

Шефът на пожарната в Шуменско комисар Иван Иванов. Снимка: Цветелина Георгиева

44 кандидати ще се състезават за 8 свободни места в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Шумен. Сред тях има и една жена. Изпитът по физическа подготовка е на 25 септември в столицата. След него има психотест и тест за интелигентност. След като бъдат назначени най-добрите, съставът ще достигне 144 човека, съобщи пред професионалния празник на огнеборците шефът на службата комисар Иван Иванов.

"Така ще бъдат покрити стандартите. За общини до 4 000 души екипът трябва да бъде от двама огнеборци в автомобил, а в общините над 4 000 души трябва да са трима", каза комисар Иванов. Остава обаче въпросът с недостига офицери висшисти. "Имаме 30% недокомплектованост, поради липса на кандидати. За Шумен са само двама инспектори "Държавен противопожарен контрол", които трябва да контролират всичко по строителството на сгради и производствени предприятия", каза Иванов.

През миналата година служителите, осъществяващи държавен противопожарен контрол, са извършили 29 комплексни, 592 контролни и 841 тематични проверки. За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 162 разпореждания, съставени са 35 акта.

От началото на годината в Шуменско са възникнали 1156 произшествия, от тях пожарите са 619.

В момента в Шумен се изгражда един от шестте Областни учебни центъра за обучение на населението за действия при бедствия, който трябва да бъде готов до края на годината.

23-ма служители от Регионалната дирекция ще получат „Писмена похвала“ по случай професионалния празник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони