Правила за тротинетките готови до един месец

Пътни полицаи вече глобяват водачи на тротинетки, тъй като двуколките нямат регистрации.

Предлагат максимална скорост до 20 километра в час

Двуколките сега нямат право да се движат по пътищата

До един месец се очаква да влязат в сила правилата за електрическите тротинетки. “Готови сме с проект за промени в Закона за движение по пътищата, така че вярвам, че скоро бихме могли да имаме регламент, по какъв начин да се придвижват тротинетките във всички области на България”, каза Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорта в Столичния общински съвет.

От Държавната агенция по пътна безопасност също имат предложения за регламента на двуколесните. Очаква се текстовете им да са готови до края на месеца. Част от предложенията са максималната скорост за тротинетките да е 20 километра в час, а в пешеходни зони тя да е до 8 км в час. А тези, които ги карат, задължително да са с каски и светлоотразители.

Миналата седмица от КАТ обявиха, че тротинетките нямат право по закон да се движат по пътищата, тъй като нямат регистрация. Вчера стана ясно, че катаджиите вече глобяват водачите на тротинетки. Пол Найденов получил акт, след като бил спрян в района на кръговото на телевизионната кула в столицата. В акта е записано, че е нарушен текст от закона, според който по пътищата се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационни номера.

Коментари

Задължително поле