Правим съвместни проекти в Средиземноморието с общ бюджет от 230 млн. евро

България ще може да получи европейско финансиране за изпълнение на съвместни проекти с 67 региона на Средиземно море по новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 г. Общият бюджет, за който ще кандидатстват регионите е близо 230 млн. евро, съобщиха от регионалното министерство.

Програмата включва най-вече крайбрежните региони и острови в десет държави-членки на ЕС. Освен България, с цялата си територия участват Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 региона от територията на Испания, 5 региона от Франция, 3 региона от Португалия, както и държавите кандидат-членки на ЕС: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

Сред основните приоритети ще са проекти, свързани с туризма. Програмата ще финансира мерки в областта на иновациите и новите технологии - проекти за повишаване на капацитета за иновации на публичните власти и частните субекти за прилагане на решения за устойчива и зелена икономика и по-екологична среда за района на Средиземно море. Във фокуса на програмата е и опазването на околната среда, като са предвидени мерки за решаване на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, управлението на отпадъци, опазване на биологичното разнообразие и др.

Сред приоритетите са още и борбата с изменението на климата, насърчаване на кръговата и ефективна икономика икономика, както и подпомагане на сътрудничеството между национални, регионални и местни власти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес