Румен Радев: Голямата надежда за бъдещето на България е в огромния потенциал на младите хора

Автомобилен състезател и плувец са спортистите на Велико Търново за 2018 година

Gripen – единственото решение за България

Нова помощ заменя персоналната пенсия за дете

Мрежата на A1 генерира 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

Откриват почетно консулство на България във Фукуока

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирано изграждането на газопровод между България и Гърция

Селена Гомес влиза във форма

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето отразява визията на държавата и на гражданското общество за развитието на следващите поколения

Доналд Тръмп е готов само да разгледа възможността за екстрадиция на Гюлен

Томислав Дончев: ЕК искаше да продадем мажоритарен дял от „Булгартрансгаз“, нямаше как да приемем Глобатата можеше да достигне 320 млн., а е 77 млн., посочи вицепремиерът

Пускат уикенд винетка за 10 лв. от 1 януари

България предоставя 20 000 щ.д. в подкрепа на дейността на УНИЦЕФ

Пет общини от Старозагорска област получават над 6,6 млн. лева за инфраструктурни проекти

Минимална работна заплата става 560 лева

Правителството извади милиарда за саниране от излишъка в бюджета

Снимка: Община Велико Търново

Правителството одобри парите, необходими приключване на първия етап от програмата за саниране, на обща стойност от 1 млрд. лева. Новината съобщи след заседанието на Министерски съвет строителният министър в оставка Лиляна Павлова.

С днешното решение на 100% финансово обезпечаваме програмата и не оставяме неразплатени договори. Гарантираме както плащанията за 2016 г., така и че през 2017 г. на 100% са подсигурени всички договори, обясни министър Павлова. Тя уточни, че независимо кое правителство управлява, няма да има основание и оправдания да не разплаща.

Желанието на ГЕРБ е програмата да продължи с възможност за сключване на нови договори, за което ще са необходими още 1 млрд. лв., добави Лиляна Павлова.

По думите й средствата са предоставени от излишъка от централния бюджет, с които ще има възможност за разплащане и следващата година. „Благодарение на средствата от борбата с контрабандата, имаме излишък и могат да ни бъдат предоставени тези средства“, коментира министърът в оставка.

Парите за саниране се отпускат на общините под формата на заем от Българска банка за развитие, която на свой ред ги взема на кредит от други банки у нас и в Европа.

Сега правителството възстановява сумата на ББР от бюджета, с парите на данъкоплатците и средствата, събрани от приходните агенции. Преди дни финансовият министър Владислав Горанов анонсира, че това може да стане до края на годината, като заради добрите приходи в хазната ще бъдат изплатени дори сумите за аванси по още незавършените сгради.

Националната програма е в напреднал стадий на изпълнение, като към момента са регистрирани 4927 сдружения на собствениците, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ, показва статистиката на Министерски съвет. Сключени са 3397 договора между община и сдружение на собственици, подадени са 3357 искания за финансиране към ББР, сключени са 2019 тристранни договора за целево финансиране, на 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг.

Към момента по Програмата са обновени и въведени в експлоатация 119 сгради, а други 441 са със стартирали СМС, 337 сгради имат сключени договори с избран изпълнител за СМР и за тях предстои откриването на строителните площадки.

До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради на обща стойност над 493 млн. лв.

Към 18 ноември т. г. сключените договори между общините и изпълнителите за отделните дейности по обновяване на сградите са на обща стойност близо 983 млн. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. това е висша евроатлантическа ценност :)… особено след като заявиха, че нямало да го правят.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.