Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Министър Ангелкова опроверга „Зелените“: Никога не съм искала спиране на Booking и Airbnb

Подпалиха колата на адвокат в Монтана

Намериха 70 кг тютюн без бандерол в нелегален търговец

Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Румен Радев разговаря с външния министър на Кралство Саудитска Арабия

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Правителството извади милиарда за саниране от излишъка в бюджета

Снимка: Община Велико Търново

Правителството одобри парите, необходими приключване на първия етап от програмата за саниране, на обща стойност от 1 млрд. лева. Новината съобщи след заседанието на Министерски съвет строителният министър в оставка Лиляна Павлова.

С днешното решение на 100% финансово обезпечаваме програмата и не оставяме неразплатени договори. Гарантираме както плащанията за 2016 г., така и че през 2017 г. на 100% са подсигурени всички договори, обясни министър Павлова. Тя уточни, че независимо кое правителство управлява, няма да има основание и оправдания да не разплаща.

Желанието на ГЕРБ е програмата да продължи с възможност за сключване на нови договори, за което ще са необходими още 1 млрд. лв., добави Лиляна Павлова.

По думите й средствата са предоставени от излишъка от централния бюджет, с които ще има възможност за разплащане и следващата година. „Благодарение на средствата от борбата с контрабандата, имаме излишък и могат да ни бъдат предоставени тези средства“, коментира министърът в оставка.

Парите за саниране се отпускат на общините под формата на заем от Българска банка за развитие, която на свой ред ги взема на кредит от други банки у нас и в Европа.

Сега правителството възстановява сумата на ББР от бюджета, с парите на данъкоплатците и средствата, събрани от приходните агенции. Преди дни финансовият министър Владислав Горанов анонсира, че това може да стане до края на годината, като заради добрите приходи в хазната ще бъдат изплатени дори сумите за аванси по още незавършените сгради.

Националната програма е в напреднал стадий на изпълнение, като към момента са регистрирани 4927 сдружения на собствениците, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ, показва статистиката на Министерски съвет. Сключени са 3397 договора между община и сдружение на собственици, подадени са 3357 искания за финансиране към ББР, сключени са 2019 тристранни договора за целево финансиране, на 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг.

Към момента по Програмата са обновени и въведени в експлоатация 119 сгради, а други 441 са със стартирали СМС, 337 сгради имат сключени договори с избран изпълнител за СМР и за тях предстои откриването на строителните площадки.

До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради на обща стойност над 493 млн. лв.

Към 18 ноември т. г. сключените договори между общините и изпълнителите за отделните дейности по обновяване на сградите са на обща стойност близо 983 млн. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. това е висша евроатлантическа ценност :)… особено след като заявиха, че нямало да го правят.

Отговорете