Правителството на извънредно заседание заради новия бюджет

Снимка: Архив

На извънредно заседание днес правителството ще разгледа проектобюджета на страната за 2017 г. След приемането му от Министерски съвет законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание, като срокът за това изтича днес.

Миналата седмица Министерството на финансите публикува проекта на бюджета за следващата година, както и актуализираната макроикономическа прогноза до 2019 година.

В него е предвиден ръст от 2 милиарда лева на разходите и от 2,4 милиарда лева на приходите. Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7%.

Предвижда се увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 година.

Приоритетите в Бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор „Образование“, поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България