Правителството на Москва с нови планове за развитие на СОК "Камчия"

Планове за визити на високо ниво между Русия и България ще има след пандемията и предстоящите избори у нас, стана ясно от думите на посланик Анатолий Макаров (в средата). 

След овладяването на пандемията базата ще се ползва и за спортен, културен и конгресен туризъм


Правителството на Москва има амбициозни планове за развитие на уникалния си комплекс в Камчия след овладяването на пандемията от COVID-19. Това заяви във Варна Сергей Черьомин, ръководител на Департамента по външноикономически и международни връзки на руската столица. Според него в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" отново ще почиват деца и ветерани от войните, но  базата ще се ползва активно и за подготовка на спортисти, за провеждане на големи културни форуми, фестивали и конгреси. 

Правителството на Москва вложи в комплекса за над 2000 гости повече от 120 млн. евро. Изградени бяха голям амфитеатър, спортен,  учебно-възпитателен и авиокосмически центрове.   До 2015 г. там почиваха с дотации само жители на руската столица. След това СОК "Камчия" отвори врати и за други гости. В трудния сезон 2020 работи част от базата, в която отмаряха предимно българи и украинци. Десетки хиляди резервации на лагерници от Русия обаче се провалиха заради пандемията.

"Нека първо свалим маските, за да възстановим нормалните човешки отношения", пожела посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Той и Сергей Черьомин дойдоха във Варна за среща с кмета Иван Портних. Преди нея заедно с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, областния управител Стоян Пасев и директора на генерална дирекция "Двустранни отношения" в МВнР Христо Полендаков тримата отдадоха почит пред паметника на Граф Игнатиев в центъра на морската столица.

След церемонията Сергей Черьомин обясни, че след старта на масовата имунизация в Москва е спрян ръстът на заболеваемост от COVID-19. "Към руската ваксина интерес проявяват много страни по света, включително и членки на ЕС. Мисля, че проблемът с европейските държави е по-скоро на политическо, а не на техническо ниво, но най-важно е здравето на хората, а не къде е произведена ваксината", заключи Черьомин. 

 

Коментари

Задължително поле