Отпускат евросредства за възстановяване на щетите от пожарите в Кресненското дефиле

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Гласуват вота на недоверие на 25 януари

Мустафа Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне

Общината глоби пловдивчанин, гледал кози над нормата Половината били на родителите му, но това не проработи в съда

Автокрадецът Яро получи една година затвор Възможно е да не лежи и един ден, ако се признаят престоите му под стража и под домашен арест

Арестуваха мъж за блудство в кв. „Бъкстон“ в София

Пореден сблъсък между Елена Йончева и Делян Добрев – този път в парламента

Филмът „Формата на водата“ получи 13 номинации за наградите „Оскар“

5 години затвор за сериен нападател на жени

Йордан Цонев: „Недоразумение“ говори с менторски тон на ДПС, една партия със заслуги за мира и демокрацията

КЗД се самосезира за насилието в дом за деца с увреждания в Габрово

Правителството отмени постановлението за преселниците

Министерският съвет отмени Постановление № 208, което се отнася за интеграцията на бежанците.

На извънредно заседание на кабинета, проведено днес, беше отменено и Решение №173/2017 за одобряване на изменената рамка на Национален механизъм за изпълнение на ангажиментите на Република България по презаселване, одобрена с РМС 263/2016 г.

В сегашния си вид Наредбата на практика не функционира, беше посочено на заседанието. Тя не съдържа ясни критерии и изисквания за социалната и културната интеграция на мигрантите. Освен това, създава редица проблеми и генерира напрежение в населените места, особено за кметовете, които следва да изпълняват изискванията на нормативната уредба и, едновременно, да се съобразят с възникващите обществени нагласи, са основните мотиви за решението.

Правителството възложи на министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика в най-кратък срок – до 7 април, да подготвят нова наредба, която да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната.

Действията на правителството са съгласувани с държавния глава,  съобщиха от пресцентъра на МС.

„Взехме решение в 7-дневен срок да приемем нова наредба за интеграция на чужденците, получили международна закрила или убежище в България“, каза на брифинг служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

„Работната група, която сме създали между МВР и Министерството на труда и социалната политика работи активно и ще бъде готова в средата на следващата седмица. След което ще бъде внесена в МС за гласуване. Сега действащата наредба наистина не е ефективна и създаваше много проблеми. Тъй като с нея са свързани и други нормативни актове, установихме, че всеки един нов акт затруднява по-нататъшната й промяна. Действията ни са напълно съгласувани с президента Румен Радев“, заяви Узунов.

Социалният министър Гълъб Донев допълни, че с Постановление №208 МС е бил приел наредба за условията и реда за сключване изменение и допълнение на споразумение за интеграцията на чужденци, получили международна закрила или убежище в България.

„МС след задълбочени дискусии стигна до това решение, тъй като всички се обединихме около това, че трябва да бъде разработен действащ механизъм за интеграция на чужденците, които са получили убежище или международна закрила. До момента нямаше координиращо звено на национално ниво, което да следи за всеки един етап от процеса на интеграция на чужденците. Имаше и някои пропуски, свързани с критериите за това до колко лицата изпълняват критериите са интеграцията“, коментира той.

По думите му досега действащата наредба не е била произвела нито едно споразумение за интеграция. „Знаете за създалите се напрежения в някои общини и области по приема на чужденци. Отчитаме и поетите ангажименти на България по отношение на ЕС и другите държави. Отчитаме нашите ангажименти и по прелокацията и презаселването. Затова стигнахме до отмяната на постановлението“, каза още той.

Приемането на наредбата беше основна критика на БСП към ГЕРБ, а отмяната й – сред основните предизборни обещания на левицата. Идеята за отмяната беше залегна и в кампанията на президента Румен Радев.

Съгласно наредбата нашата страна е поела ангажимент към ЕС след като български общини подадат заявление и готовност за интеграция на бежанци, т.е. готовност да им осигурят жилище, образование за децата, детски градини, както и намиране на работа на мигрантите, получили статут, тези общини да получат финансиране от Европа.

Към днешна дата обаче нито една община не е дала изявление и готовност да приеме такива мигранти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Да разбираме ли, че сега ще ги приемат без критерии и ще ги натрисат без да питат на общините?

    1. БСП е поискала да се отмени предишната,но не е казала какво иска да се приеме.То си е ясно,че не сме Унгария и другите около/над нея и няма да има кой да каже като Орбан : „който ги е поканил,той да ги приема“.Дори е някак си невъзпитано да канишнякого,а като дойде да го пратиш при друг.Нима и Меркел не порицава кметовете дето и изпращаха мигранти в Берлин,дори сметката от хотелите я пишеше на кметствата и им ги връщаше,тъй че ние сме Германия/прусаците/ на Балканите.Само дето си дадох гласа за патриотите,ще си направят правителство с една от двете големи,но все пак използвах правото си да гласувам.Това е положението – ние сме прусаците на Балканите.Те не искат да остават у нас,но така разбират поканата немците,като габровците – елате ми на гости,че да ви заведа в Севлиево да видите как посрещат.Все пак не е като при социализма,класната казваше на учениците кои самодейци от друг град да настанят по къщите си,щото им били големи.Дано не свършат парите на общините и да се върнем към традициите от соца.Сегашното се ядва,след като не ми ги настаняват у нас с нареждане от кмета,а ги настаняват в общините.

  2. A sega preselniceskite lageri da se zatvorat, a mazhkite individi direktno v Berlin – tam shte imat kurs po military training i obratno vo voiskata. Komment da me proshtava za latinicata, moe lichno predizvikatelstvo.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.