Правителството отпуска още 15 млн. лв. за наука

15 млн. лева ще бъдат отпуснати от централния бюджет за догодина за научни изследвания с висока възвръщаемост и обществена значимост, както и за увеличаване на докторантските стипендии. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на Българската академия на науките (БАН).

Ръководството на Академията ще предложи на общо събрание в четвъртък учените да спрат с планираните протести.

Исканията на учените бяха да се осигурят поне 38 млн. допълнително към субсидията на БАН, за да се изравнят техните възнаграждения с останалите системи от Министерството на образованието и науката, както и за докторантските стипендии.

„Средствата ще бъдат за сметка на планираните средства в централния бюджет за научни изследвания. Както знаете за 2018 г. имаме ръст на средствата за наука, планирани в Бюджета“, каза пред журналисти образователният министър Красимир Вълчев.

„В четвъртък ще свикам общо събрание на БАН, на което ще докладваме постигнатите днес резултати и имам увереност, че то ще гласува прекратяване на протеста и сваляне на черните знамена“, каза председателят на общото събрание на БАН Евелина Славчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България