Правителството отпуска 3 млн. лв. на Хайредин за язовирите (обзор)

Борисов: Най-малкият проблем в случая са парите. Въпросът е как незабавно да го направим

Да се готвим за бедствия в хубаво време, призова премиерът

Общо 3 милиона лева отпуска правителството за язовирите в община Хайредин. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредно заседание на Министерски съвет за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири.

“С постановление днес ще дадем 3 млн. лева на Хайредин да отидат да правят язовирите. Само че те докато ги направят, ще трябва да минат през обществени поръчки, ще имат още години, ще дойдат, ще ги обжалват и дотогава страховете на хората стоят, и това го правим години наред”, коментира премиерът на заседанието.

По думите му това, което го вбесява най-много е, че слуша единствено как нещо не можело да стане, защото трябвало специално постановление, което не можело да се направи, защото било в разрез с обществените поръчки.

“Провел съм срещи с хидроинженерите от Враца, които се занимават с това. Едната страна на язовира я взривявали бракониери, после е възстановявана. Другата аварийно правена, преливникът не работел”, поясни Борисов и допълни – “какво толкова сложно има на тези съоръжения, това са кранове, които се поддържат в изправност”.

По време на заседанието на МС премиерът настоя въпросът с язовирите да бъде решен максимално най-бързо, тъй като от няколко години насам се говорило едно и също и никакви действия не били вземани. “Най-малкият проблем в случая са парите. Въпросът е как да го направим незабавно. Вече поне имаме структура, която следи кое е предаварийно и аварийно състояние. Хората какво си мислят като видят, че язовир е в предаварийна ситуация - веднага започват да се плашат, защото няколко пъти ставаха наводнения”, коментира министър-председателят.

Той заяви, че правителството прави много, но резултатът бил много малък. “Колегите казват, че дори не е формулирано точно какво е язовир. Има много микро язовирчета, които с дъждовете се пълнят и след това създават проблеми”, поясни Бойко Борисов.

Премиерът обяви също, че е добре да започнем да се приготвяме за бедствия в хубаво време, а не когато е настъпило бедствието. Той напомни, че в страна има 7000 язовира, а според представители на местната власт, някои от тях са неизползваеми или ненужни.

 

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов:

Рисковата ситуация на „Рогозен 1“ е преодоляна

Внимателни сме, наблюдаваме нещата, за да предотвратим човешки жертви

Рисковата ситуация на язовир „Рогозен 1” е преодоляна. Това каза на извънреден брифинг в МС директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

„От 00.00 часа до 6.00 сутринта нивото на язовира е паднало с 28 см. Усилията, които вложихме за изпомпване на водата и прехвърляне в долния язовир, и наливането на скална маса дадоха резултат”, добави той.

Думите на Николов са по повод бедственото положение в община Хайредин заради преливащия „Рогозен 1” в продължение на няколко дни от обилното снеготопене.

Според главния комисар нивата на всички реки в страната задържат пълноводие, все още под код червен. „Внимателни сме, наблюдаваме нещата, за да предотвратим човешки жертви. Всички критични точки се наблюдават, за да можем своевременно да предупредим застрашените хора”, изтъкна Николай Николов. „Изключение прави река Скът при Мизия. От сутринта нивото е вдигнато с 6 см. До обяд очакваме да достигне своя максимум, който ще бъде с 40 см по-ниско от опасната кота на преливане. Не смятаме, че има проблеми за населението”, каза още той.

Според главния комисар не се очаква преливане на реките в страната, въпреки това организацията на правителството, областните управители и на кметовете на населени места продължава.

 

Предложение на Емил Караниколов

Държавата да поеме управлението на съоръженията

До сряда подготвят нов законопроект

Държавата да поеме управлението на язовирите в районите, където общините не могат да се справят. Това предложение направи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на извънредното заседание на МС.

„Министър-председателят възложи на няколко министри до сряда да подготвят законопроект за изменения на няколко закона, предимно в Закона за водите, за да бъде дадена възможност на общините в кратък срок да изразят своето мнение дали могат да управляват язовирите, които са тяхна собственост. В случай, че те не могат да извършат това нещо, язовирите ще бъдат прехвърляни в управление на държавата”, заяви Караниколов.

Той допълни, че възнамеряват да създадат структура или съществуваща в момента такава, в която да преминат тези язовири за управление. „Тя ще се занимава съответно и с ремонтните дейности на язовирите, стените и всичките съоръжения, с цел недопускане на инциденти за населението на България”, обясни още министърът на икономиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България