Правителството предлага на парламента да се обяви извънредно положение в цялата страна заради коронавируса

Във връзка с разрастващата се епидемия от коронавирус Министерският съвет предлага на Народното събрание на основание чл.84, т.12 от конституцията да бъде обявено извънредно положение в цялата страна.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на правителството съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Чл.84. т.12 от конституцията на Република България:

Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Да се затворят училища, университети, детски граници, игрални зали и други. МВнР ще актуализират сайта си със забрана за пътувания от България към други страни. А МЗ пък ще каже от кои държави не може да се влиза в България, обясни Борисов.

Спорихме много - дали да затворим ресторантите, моловете. За ресторантите счетохме, че има много работещи, които все пак трябва да се нахранят. Нощни клубове, дискотеките и баровете трябва да бъдат затворени незабавно. Скачат, танцуват, потят се, прегръщат се. Това е хубаво, но ще трябва да се ограничи сега, допълни още министър-председателят.

Именно сега е моментът е да се погрижим за социално слабите, възрастните хора, санитарите. Отсега съм възложил на кметове и областни управители за погребалните агенции. Близките на починал от коронавирус трябва да са в карантина. Починалият трябва да бъде в камера, след което ще бъде погребан, добави Борисов.

Затова искаме това извънредно положение - да използваме и полиция, и армия, за да можем да прилагаме мерките срещу тези, които например не искат да спазват карантина, каза още премиерът.

Имаме над 2000 респиратори, поръчали сме 200, където има, ще ги купят, имат 5 млн. лв. на разположение, съобщи още Борисов.

Националният оперативен щаб докладва пред министър-председателя и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

В момента премиерът Борисов, министрите и Националният оперативен щаб обсъждат налагащите се у нас по-строги мерки за справяне с COVID-19.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България