Правителството прие промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община

Опазването на зелената система на Столична община и решаването на проблемите със застрояването на града са сред основните цели на промените, предлагани от правителството в Закона за устройството и застрояването на Столичната община (СО).

Промените целят да се постигне яснота при устройството и застрояването на Столична община, подобряване на средата за обитаване, труд и отдих на жителите на столицата, както и предотвратяване на прекомерно натоварване на територията със строежи, транспортен трафик и рекламни елементи.

Инвестиционният натиск в столицата, който принципно има благотворно влияние върху икономиката както на София, така и на страната, налага решаване на въпроси с предела на допустимото натоварване на територията със сгради в различни райони на града, а също така и 826 октомври 2016 г. осигуряване на необходимата за функционирането им инфраструктура със средствата на устройственото планиране.

С редакцията на закона е дадена е нова легална дефиниция на понятието „зелена система“. Отстранени са съществени пропуски като към устройствените зони и самостоятелни терени на зелената система са добавени терени за бази на зелената система, природни резервати, природни паркове и защитени местности и природни забележителности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България