Правителството ще поеме грижата над язовирите, които общините не са в състояние да стопанисват

В страната има малко над 6 000 язовира, като от тях са проверени около 5 700. Над 4 500 от тях са общински. През миналата година проблемните язовири са били 207, в момента са 131, т.е. много от собствениците са предприели някакви действия, каза пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов.

"До дни ще бъде изготвен законопроект за промени в няколко закона и в Закона за водите, които да позволят държавата да поеме грижата над язовирите, които общините не са в състояние да стопанисват", това каза миналата седмица министър Караниколов след проведено извънредно заседание на МС.

„Основният проблем е липсата на средства, най-често в общините. Към момента ние съставяме актове за установяване на административни нарушения, издаваме наказателни постановления, но това не решава проблема с осигуряване на финансирането“, каза той в интервю за БНР и съобщи, че в понеделник ще бъде последната среща на всички заинтересовани страни и ведомства при вицепремиера Валери Симеонов.

„Ще има конкретно уточняване на текстовете. Към момента това, което имаме в пълна яснота е следното – първо ще се направи категоризация на всички язовири – кои са големи, кои са малки. Второ – готова е категоризацията на това кои са опасните язовири, по ниво на опасност. Ще се задължат всички собственици и операторите на язовири да имат аварийни планове при бедствия. Оттук вече говорим за държавното предприятие, където ще бъде прехвърлена собствеността на абсолютно всички язовири – предимно общински, за които общините нямат средства и възможност да ги поддържат“.

Министър Караниколов каза още, че финансирането на това държавно предприятие ще става през държавния бюджет. В момента се обсъжда и възможността за създаване на специален фонд, който да генерира средства от стопанската дейност на тези язовири, ако те имат такава.

„В закона предвиждаме и един анализ, който ще бъде направен за необходимостта дали всички язовири трябва да съществуват. Най-важното е да успокоим гражданите, че ще има единно звено, което ще отговаря пред всички за управлението на тези язовири, а не да се прехвърля отговорност“, каза още той.

В предаването „Неделя 150“ министърът на икономиката коментира още и сделката ЧЕЗ.

Според него независимо кой е собственикът на ЧЕЗ, регулаторните органи работят и собствеността няма да повлияе на сметките на потребителите. Той подчерта, че евентуално влизане на държавата в сделката за ЧЕЗ няма да повлияе на цената на електроенергията за хората. Участието на държавата в сделката може да гарантира само, че няма да се разпродават стратегически активи, посочи Караниколов.

„Искам да ви уверя, че в момента е ангажирана и законодателната и изпълнителната власт пред цялото общество, че тази сделка ще е публична и прозрачна. Не трябва нищо друго да се гарантира. Цената на услугата, която предоставят, се контролира от КЕВР – това си е така и ще остане така“.

Коментари

Задължително поле