Прави като Орбан, ако искаш лекари

Най-предпочитаните работни дестинации са Германия и Великобритания

Всяка година между 400 и 500 доктори заминават за чужбина

Стартовата заплата в Германия е 3500 евро

Ниските заплати и трудното взимане на специалности прогонват между 400 и 500 български лекари всяка година. Медиците отиват да работят в чужбина и повече не се връщат. И тази година докторите, които ще си тръгнат няма да са по-малко, независимо от пандемията, довела до затварянето на границите между държавите. До този момент 232-ма вече са получили удостоверения за добра медицинска практика от Българския лекарски съюз (този документ медиците изискват преди да тръгнат за чужбина).

“Труд” разговаря с медици и експерти в здравеопазването, които бяха категорични, че основната причина за бягството на лекарите ни са ниските заплати. Специализантите в болници започват с 830 лв. заплата, като чисто вземат по около 650 лв. Изключение има за няколко редки специалности, като патоанатоми, които стартират с възнаграждения в размер на две минимални работни заплати. Младите доктори, получили специалност за дълго остават в зоната на заплати от 1000-1200 лв. Преди пенсиониране лекарските заплати в държавните и общински болници стигат до около 2000 лв. Това е причината, медиците които не тръгват за чужбина да се прехвърлят в частни лечебни заведения, където възнагражденията са значително по-високи.
Най-много български лекари предпочитат като работна дестинация Германия. Там стартовата заплата за специализанти е 3500 евро, ако се откажат от клиники в най-големите градове. Осигурена е и квартира, в която медиците плащат само осветление и отопление. Докато учат немски. лекарите ни получават по 2100 евро на месец.

Статистиката на лекарския съюз показва, че най-много удостоверения са издадени на лекари със специалности по анестезиология, кардиология, образна диагностика и вътрешни болести, а най-честите дестинации за заминаващите лекари освен са Германия, Великобритания, Ирландия, Швеция и Франция.

Заради заминаването на медици в чужбина и пенсионирането на много специалисти в България има сериозен дефицит на патоанатоми, на клинични лабораторни лекари (378 са лабораторните лекари, а лабораториите са 640), микробиолози, анестезиолози, инфекционисти, педиатри, ендокринолози и уролози.

Недостиг има във всички големи градове

Търсят се анестезиолози, инфекционисти, пулмолози

Във Велико Търново няма и хематолози

Анестезиолози, инфекционисти, пулмолози се търсят във всички големи градове на страната, установи проверка на “Труд”. Най-голям недостиг на лекари в болниците в Пловдив и областта има на анестезиолози. COVID епидемията показа, че в кризисна ситуация лисват и достатъчно инфекционисти, в цялата област има само 2 инфекциозни отделения. Дефицицитът на медицински сестри е повсеместен, само в пловдивската МБАЛ “Свети Мина” търсят над 20.

В УМБАЛ в Бургас липсват лекари инфекционисти, пулмолози, рентгенолози, алерголози, вирусолози, епидемиолози, и медицински сестри и санитари.

В МБАЛ-Благоевград се търсят педиатри, инфекционисти, пулмолози, студенти-стажанти, медицински сестри. Търсят се и за отделенията и за Спешния център.

В болниците във Великотърновска област има недостиг на алерголози, хематолози и анестезиолози. Около 50 медици на пенсионна възраст работят към момента в болницата в старата столица, защото липсват гинеколози, ендокринолози и медицински сестри.

В Сливен има недостиг на инфекционисти, пулмолози, уролози, гастроентеролози. Поради липсата на доктори-специалисти, близо 15 на сто от лекарите в областната болница, която е най-голямото лечебно заведение в региона, са на пенсионна възраст. За някои специалности, като педиатрията например, има предостатъчно кадри, но липсва интерес към работата в болнично заведение.

На този етап Университетската болница “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора се справя с наличните специалисти и медицински сестри. Критична би била ситуацията с недостиг на реаниматори, ако се увеличат пациентите с COVID-19, които трябва да се интубират. В болницата работят 12 души с тази специалност и 3-ма стажанти, съобщиха от ръководството на лечебното заведение.

Решение

В Унгария вдигнаха двойно заплатите на докторите

Закон радикално увеличи заплатите на лекарите в Унгария. Въпреки формалните критики, опозиционните партии единодушно гласуваха за приемането му. Законът влиза в сила от 18 ноември, а разпоредбите му ще се прилагат от 1 януари 2021 г.

Най-ниската заплата на унгарски лекар на практика се удвоява. Увеличенията ще бъдат осъществени постъпателно на три етапа: първият - от януари 2021 г., вторият - през 2022 г., а третият - до 2023 г., когато високо квалифицираните медици с продължителен трудов стаж ще получават близо 5 пъти повече, отколкото през 2019 г. При сегашния курс - средно 350 форинта за 1 евро (какви ще са заплатите на докторите виж в таблицата),

Законопроектът бе внесен в парламента след продължителни консултации с Камарата на унгарските медици (КУM). Преговорите с КУМ ще продължат, за да обхванат в бъдеще и други сектори на здравеопазването.

Коментари

Задължително поле