Правната комисия върна стария праг на преференциите

Снимки: Денислав Стойчев/Архив

Правната комисия в Народното събрание окончателно и на второ четене върна стария праг на преференциите- 7% от подадените гласове за парламентарни и за местни избори и 5% за евродепутати.

Не беше прието предложението на Христиан Митев от НФСБ за местните избори прагът да скочи от 7 на 20%. То беше отхвърлено с гласовете на депутатите от ГЕРБ, гласували "въздържал се". Същото се повтори и при гласуването на текстовете на ДПС за отпадане на ограничението до 35 секции в страни извън ЕС, за агитация на майчин език и за отпадане на уседналостта. Отхвърлено беше и предложението на движението за видеонаблюдение в избирателните секции.

На заседанието на правната комисия стана ясно, че вносителите на предложението общинските съветници да не подават имуществени декларации, ще се откажат от промяната на второто четене на поправките в антикорупционния закон при гласуването му в пленарната зала. То беше внесено от Хамид Хамид от ДПС и от Данаил Кирилов от ГЕРБ с аргумента, че прекомерно се натоварват проверяващите с разширението на кръга от проверяваните лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика