Правната комисия одобри на първо четене отмяната на машинното гласуване

Правната комисия в парламента прие на първо четене промените в Изборния кодекс, в които се предлага отпадане на машинното гласуване при провеждането на местни и парламентарни избори.

Под законопроекта стоят подписите на народни представители на парламентарните групи ГЕРБ, "Обединени патриоти“ и "Воля“, а новите текстове предвиждат да гласуваме машинно единствено на избори за Европейски парламент, както и на президентските избори.

За" законопроекта на първо четене гласуваха 12 народни представители, "против" - 9 и "въздържали се" - 0, с което той бе приет. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Освен социалистите, против махането на машините се обяви ха и от ДПС . От движението обобщиха, че проблемът всъщност не е машинното гласуване, а преброяването след това, и предложиха то да стане машинно. Иначе от ДПС ще участват в дебатите, които ГЕРБ ще организира по темата за машинното гласуване, но след местния вот.

Повод за решението стана докладът на ЦИК, според който машинно гласуване в 3000 секции на евроизборите, провели се на 26 май т. г., е било съпроводено с редица трудности и предизвикателства. Според вносителите изборите за кметове и общински съветници са много по-сложни от останалите, като при тях се налага използването на по-различен софтуер и различна база данни, което води до риск от обявяване на тяхната недействителност, а от там и до намаляване на доверието в изборния процес.

Съгласно последните промени в изборното законодателство, на предстоящите местни избори, насрочени за тази есен, трябваше да се гласува с машини в минимум 6 000 изборни секции, а от там страната ни да поеме по пътя на пълното въвеждане на машинен вот.

Коментари

Задължително поле