БСП поиска ВиК да оттегли предложението си за по-висока цена на водата в Пиринско

Откраднаха пари и златен синджир за 3500 лева от апартамент

БАБХ изтегли от пазара 90 000 бр. яйца за месец

Ердоган прие финансова помощ от ЕС в размер на 123 млн. евро

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е на официално посещение в Румъния

Организираха кулинарна надпревара за Деня на християнското семейство в Елена

Тежка катастрофа затвори пътя Варна-Бургас Младеж загина след челен сблъсък между товарна кола и микробус

Семейство подари кувьоз за 20-я рождения ден на сина си

Пенсионер с трабантче блъсна човек на зебра

27 книжки бяха отнети за седмица в Сливен и областта

Студенти от Стопанска академия участват в конкурс за стипендианти на фондация „Атанас Буров”

Калоян Паргов към Съюза на писателите: Вие браните българския дух

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг няма да подава оставка

10 деца са родени с подкрепата и на общинския фонд „Инвитро” в Търговище 15 двойки са получили финансова подкрепа тази година от общината

Вижте новата вицепремиерка Марияна Николова като ловджийка (СНИМКИ) "Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли", гласи описанието на клуб "Бендида"

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху антикорупционния закон

Снимка: Архив

С гласа 10 „за”, 7 гласа „против” и нито един „въздържал се”, на извънредно заседание Парламентарната правна комисия преодоля ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху Законa за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Освен народните представители от Комисията, в дискусията участваха представители на президентската институция и Министерство на правосъдието.

Становището на президентската институция бе представено от – секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева. В изказването си тя подчерта, че мотивите на ветото са подготвени с внимание, отговорност и анализ на чужди практики. „Всичко това е извършвано отговорно, професионално и преди всичко – добронамерено”, заяви тя и допълни, че аргументите в мотивите на ветото са единствено юридически.

Участие в дискусията взе и зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов. Той който припомни, че в мотивите на указа, с който законът бе върнат, се оценяват положително изпълнените процедури по обществено обсъждане. „Тази оценка прави безспорен извода, че при подготовката на закона са обсъдени всички възникнали мнения, при условията на максимална публичност.

Считаме, че са отчетени становищата както на професионалната общност, така и на гражданското общество”, коментира зам.-министърът. Според него ветото на президента е било предопределено от неговите изказвания още преди гласуването на закона на второ четене в парламента. „Корупцията е понятие, което е по-широко от престъпление. Според нас тя не административно нарушение, каквото е конфликтът на интереси. Не е и отделно престъпление, защото това се установява само и единствено от Наказателния кодекс. Това за нас е социално явление”, подчерта Стоянов.

В отговор на това народният представител от „БСП за България” Крум Зарков призова да бъда посочен случай, който може да бъда определен от гражданите като корупция, но за който да няма съответния престъпен състав. По думите му ветото на президента наистина е било предопределено, но не от изказванията му, а от цялостния дебат. Той се аргументира с това, че нито една държавна институция, която ще влезе в състава на новия антикорупционен орган, не е дала положително становище за законопроекта. „Това е ясно и лесно обяснимо, защото новият единен и независим антикорупционен орган всъщност, за всеки който чете добронамерено закона, не е нов. 99% от разпоредбите съществуват и сега. Органите, които се сливат, съществуват и досега”, посочи Крум Зарков. „Колкото до независимостта на този орган – той е поставен в пълна зависимост от политическия център на страната, който е Народното събрание”, подчерта още Зарков и допълни, че с корупцията може да се бори само орган, който има разследващи правомощия.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Добре,де. Що за вето е президентското вето,като може на бърза ръка да бъде преодоляно от правната комисия на НС? Това означава,че тази комисия е над президента. Т.е. президент не ни трябва. Щом решенията му са преодолими. Така мисля аз.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.