Правната комисия ще обсъди предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс

Правната комисия на парламента ще обсъди промените в Изборния кодекс, предложени вчера от ГЕРБ. Те предвиждат мажоритарен избор в два тура и 240 едномандатни района на територията на страната.

Според вносителите на предложението гласовете на сънародниците ни, които дават вота си зад граница, трябва да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес в България. Самите райони ще бъдат определяни от президента.

Преди месец в деловодството на Народното събрание беше внесен законопроект за мажоритарни избори от екипа на Слави Трифонов и омбудсмана Мая Манолова. Той отделя девет едномандатни района в чужбина.

Депутатът Хамид Хамид от ДПС заяви пред БНР, че е необходим сериозен дебат относно вида на изборната система. "Не е сериозно, три дни преди края на този парламент, да се внасят законопроекти за промяна на изборната система. Най-малката промяна, техническа, в който и да е закон, изисква поне месец. Нека хората са наясно, че тази корист, тези проекти се внасят сега с ясното съзнание да не бъдат приети, но върху тях да се упражняват популистки твърдения", каза Хамид Хамид.

Според Димитър Делчев от Реформаторския блок промените, внесени от ГЕРБ, показват състоянието на партията след президентските избори. Той характеризира ситуацията като "панически популизъм":

"От една страна той показва желанието на ГЕРБ панически да нагласят изборните правила към себе си, към това, което тях ги устройства. Всъщност ГЕРБ ясно си дават сметка и многократно са получавали указания от Европейската комисия, че изборни правила не трябва да се променят една година преди съответните избори, за да няма съмнения от целенасоченост и от опити за манипулация на вота, а те точно това правят".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика