Правнуци още ровят за близки в екипажа на легендата "Дръзки"

кораба"Дръзки"

Интересът към голямата гордост на бойни ни флот-кораба"Дръзки" не стихва, въпреки че е минал повече от век от първата българска морска победа. "Внуци и правнуци идват и искат да видят списъка на екипажа, търсят свои близки сред него. Дори да се окаже, че техен дядо или прадядо е бил на друг торпедоносец или на "Дръзки", но по друго време , интересът към тези събития е достатъчен, за да покаже, че паметта е жива", каза шефката на Военноморския музей във Варна д-р Мариана Кръстева.

ВМС на България, кметът на Варна Иван Портних и граждани отдадоха заслужена почит за 104- годишнина от успешната атака на "Дръзки" над турския крайцер "Хамидие" в паметната нощ на 7 срещу 8 ноември по време на Балканската война. Целият отряд торпедоносци  начело с командира си капитан II ранг Димитър Добрев изпълняват своята клетва пред народ и държава и удрят противника, виждайки приближаващите силуети на вражеската ескадра, върна лентата назад д-р Кръстева.

Успешен се оказва изстрелът на "Дръзки". Това попадение по корпуса не потапя "Хамидие", но го извежда от строя до края на войната, това е удар по престижа на турския флот. От 30-членния екипаж на "Дръзки " е имало само един ранен. Но вече 104 години се пази "раната" на комина на кораба като символ на първия боен успех. "На "Дръзки" е започнал своя моряшки живот и поетът-революционер Никола Вапцаров, който кара стажа си на борда му през 1930-31 г. и му е посветил стихотворението си "В кубрика", чийто оригинал се пази в експозицията на Военноморския музей.

След три години ремонт "Дръзки " беше отворен миналото лято за посещения. По време на активния сезон буквално го щурмуват по няколко стотин туристи. Включително е интересен и за групи от южната ни съседка Турция. Военноморският музей е единственият в страната с по един безплатен ден в месеца и това е всяка последна сряда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони