На 22 май 2019 да почерпят

„Парцелгейт” се развихри в Полша Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След градушката в Горна Оряховица кметът свика кризисния щаб Градоначалникът е разпоредил незабавна проверка на щетите

Атанас Скатов се завърна от Хималаите

Министър Захариева: Германия счита България за важен партньор и за много силна проевропейска държава

Серенай Саръкая и Керем Бурсин се разделиха

КФН: Изплащането на 10 лева обезщетение на наследници на загиналите в катастрофа край Своге е противозаконно

Народът му отпуска края – харчи за курорт, техника и ремонти Увеличаваме разходите си по-бързо от останалите европейци

ЦСКА не се предава, титлата между Разград и „Армията“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 май 2019

Ники Лауда – Майсторът на резките завои

Правосъдието крие документи за скандален законопроект

Министерството отказа на „Труд“ служебната информация, в която пише кой е авторът на идеята да се забрани на българите в чужбина да гласуват

Министерството на правосъдието отказа на „Труд“ пълен достъп до документацията, свързана с предизвикалия скандал проект на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, в който бяха предвидени промени и в законите за вероизповеданията, за политическите партии и в Изборния кодекс.

Проектът на практика предвиждаше забрана за гласуване на българите в чужбина на парламентарни избори. Той беше публикуван за обществено обсъждане на 4 април и свален ден по-късно с обяснението, че директорът на дирекция „Съвет по законодателството“ Любомир Талев е качил несъгласуван с ръководството на министерството вариант. Талев беше уволнен, след което обясни, че е действал по лично разпореждане на президента Румен Радев и с одобрението на служебния министър Мария Павлова и нейната заместничка Деница Александрова-Митрова.

По реда на Закона за достъп до обществена информация „Труд“ поиска от ведомството всички документи и цялата кореспонденция по казуса. МП отказа частично с мотива, че това е служебна обществена информация. По закон такава може да бъде отказана, ако е „свързана с оперативната подготовка на актовете на органите и няма самостоятелно значение“.

В случая обаче именно от тези документи може да се изясни кой е авторът на скандалната идея. Вместо тях вестникът получи кореспонденция между администрацията на министерството и на Министерския съвет, в която въпросът не е засегнат.

Още по темата

 1. На въпрос на „Труд“ дали е поръчал законопроект на министър Президентът Радев водил „разговори със свободен характер“

 2. Заради „трети лица“ Правосъдното министерство завещава скандала с „президентския“ законопроект на следващия кабинет

 3. Live Чиновникът Талев два пъти грубо нарушил правилата Правосъдната министърка се скри от обяснения по скандалния законопроект

 4. Live "Президентът е избирал министрите" Герджиков отговаря на „Труд“: Научил от съветниците си за скандалния законопроект, а те – от медиите

 5. Live "Ако не бъдат приети, в следващия парламент ще влезе ДОСТ" Уволненият от правосъдното министерство Любомир Талев пред „Труд“: Президентът Радев лично поиска промените в Изборния кодекс

 6. Вижте какво пише в скандалния законопроект на служебното правителство, който беше скрит от правосъдното министерство (документи)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Голям прас. В холандия поради некадърност в подобното мнистерство не могат повече от 5 години да открият кой потурчил една „бележка“.

 2. И до голяма степен има резон в ограничаването на гласоподавателите в чужбина да гласуват само в консулствата и посолствата!
  Постоянно живееща в чужбина съм и не мога да приема, че е много справедливо хората, българите, които постоянно живеят в чужбина, работят извън пределите на България, плащат данъците си за своят труд извън България ще имат същото право, като своите съграждани, живеещи в България – да определят кой ще управлява в страната ни, както и да се харчат излишни средства на българският данъкоплатец за откриването на допълнителни секции в чужбина – с какво право!
  Това е моето лично мнение и не ангажирам никого с него, но като българка, живееща в условията на демокрацията имам право да изразя публично и мнението си!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.