Правосъдният министър: С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието

С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред БНТ. „Промените в Наказателния кодекс, касаещи съкратеното съдебно производство, са резултат от обществен дебат и смятам, че са навременни. Друг въпрос е доколко са уместни в контекста на развитието на българското наказателно право. Българското общество започва да изпитва реактивност, когато има тежки престъпления. Общественият дебат трябва да бъде достатъчно сериозен и задълбочен и да се основава на едни принципни обстановки на българската наказателна политика“, посочи той.

„В нашия законопроект, който внесохме на 5 септември, сме дали конкретни отговори кои престъпления са тежки и кои не. Те няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите в предложението ни за промяна на чл. 58А от НК. Първата е обективна по отношение на вида престъпления. В предложението са визирани 4 групи престъпни деяния – тежка телесна повреда, убийство, изнасилване и блудство“, каза още Кирилов.

По думите му при тях може да има съкратено производство, но се ограничават последиците. „Ограничаваме възможността да се редуцира наказанието. Сега е възможно да се редуцира с една трета от размера на наказанието. Ние сме предложили това да не е повече от една пета“, добави министърът.

„Във всеки отделен случай Съдът определя конкретно дали се предлага намаляване на наказанието с до една пета, или не. Това е решение на Съда и следва да бъде резултат от позицията и на Прокуратурата, и на всички други участници в процеса“. Допълни той.

По думите му, Прокуратурата пледира на една равнопоставена основа т.в мнението й тежи и се равнопоставя на мнението на другите участници.

„Имам доверие на Съда и смятам, че като общество трябва да му се доверяваме“, каза още Кирилов.

Не бива с лека ръка да се отказваме от съкратеното съдебно производство, защото облекчава доказването в съдебната фаза, но помага и в досъдебното производство, каза Кирилов.

„По отношение на определянето на наказанието, апелирам да се доверим на Съда“, посочи той. „По отношение на скоростта имаме обща защита за бавен процес. Отговаряме пред Европейския съд за правата на човека. Мисля, че по отношение на България укорите по този въпрос са намалели. Инспекторатът на ВСС непрекъснато следи за тайминга на делата. За тези, които са просрочени с няколко месеца, държавата плаща обезщетения. В първата петица в Европа сме по скоростта на процеса“, каза още Кирилов.

„Общественият дебат за съкратеното съдебно производство изпревари финала за концепцията за наказателна политика, който трябва да обявим през декември. Обществото винаги има право и ние реагирахме“, допълни той.

Продължават оздравителните и дисциплиниращите процеси в системата на затворите, каза той. „Това е една затворена система. Аз апелирам обществото да има търпение. Проблемите в една такава система са много. Единият е дефицит – некомплектът на надзорния охранителен състав“, посочи Кирилов. По думите му, по този въпрос се работи, като тази работа е започнала още от предходния министър – Цецка Цачева. „Изпълняваме план за увеличаване броя на местата по щат. Тук искам да подчертая добрата комуникация със синдикатите, с които сме в един добронамерен и добросъвестен диалог“, каза още той.

Процедурата за избор на главен прокурор следва изискванията на закона, обясни министърът. „Тя се осъществява законосъобразно. За мен положителна изненада е единството и мнението на специалистите в областта, които се обединиха и номинираха за поста Иван Гешев. Аз смятам, че това е положителен сигнал и аз го ценя. Не предложих алтернативна кандидатура, за да не се противопоставя тази външна кандидатура на избора на съсловието“, уточни Кирилов.

Според него кандидатът получава една широка обществена подкрепа. „Смятам, че зад протестите има непосредствени конкретни цели на конкретни лица, които следват конюнктура. Убеден съм, че гражданите съобразяват тези обстоятелства и правилно претеглят позициите на страните“, допълни той.

Коментари

Задължително поле