Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Правосъдното министерство: Докладът на ЕК е положителен Цецка Цачева: Брюксел очаква новият антикорупционен закон да заработи по най-бързия начин

Министърът на правосъдието Цецка Цачева Снимка: МП

„Докладът е положителен, обективен и ясно очертаващ положителните тенденции и постигнатите резултати“, гласи позицията на правосъдното министерство за препоръките на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка.

Според ведомството на министър Цецка Цачева докладът отчита положителното развитие в изпълнението на препоръките, дава множество положителни оценки както за работата на настоящото правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната, високо са оценени усилията в борбата с организираната престъпност и се потвърждава ясната перспектива за приключване на механизма за сътрудничество и оценка.

„В частта относно корупцията се дава положителна оценка на изработения антикорупционен закон, като е отбелязан публичният начин, по който той е изготвен от работна група с широко участие на неправителствения сектор, магистрати и заинтересовани лица, като и, че той е приет на първо четене в Народно събрание. Изразява се очакване по най-бързия начин законът да заработи“, допълни Цачева на брифинг в МС.

Пълният текст на позицията на МП:

• Докладът е положителен, обективен и ясно очертаващ положителните тенденции и постигнатите резултати. Прави впечатление цялостният положителен тон на доклада, в който са направени ясни и недвусмислени позитивни констатации.
• Докладът отчита положителното развитие в изпълнението на препоръките през деветте месеца след публикуването на доклада през м. януари 2017 г. и призовава България със същата решимост да продължи пълното им изпълнение.
• По отношение на ролята на настоящото правителство, докладът посочва, че то е успяло да навакса забавянето от предсрочните парламентарни избори и да възобнови работата във всички ключови области, които са предмет на наблюдение в рамките на МСО.
• Докладът дава множество положителни оценки както за работата на настоящото правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната, като това в особена степен се отнася за изградената институционална структура и за резултатите от дейността на специализираните органи за борба с организираната престъпност. Това включва както създадените по времето на действие на МСО специализирани органи съд и прокуратура, за чиято работа докладът за първи път дава цялостна положителна оценка, така и за специализираната полицейска служба ГДБОП. В областта на противодействието на корупцията докладът отново посочва добрият пример на МВР, което прилага широк набор от фокусирани антикорупционни мерки.
• Високо са оценени усилията в борбата с организираната престъпност, като се отчита намалението на заплахата от организирана престъпност до степен, сходна с тази в други държави членки на Европейския съюз. Комисията оценява резултатите в борбата с организираната престъпност като устойчиви.
• Постигнат е значителен напредък по показател І „Независимост на съдебната власт“, като се посочва, че изборите за членове на ВСС и за председател на ВАС са проведени прозрачно и публично.
• Важен напредък е постигнат според Комисията и в изпълнението на препоръките за приемане на изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.
• Дадена е висока оценка на усилията на Министерството на правосъдието за изработване на цялостна правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Изрично е отбелязан проведения широк кръг консултации с ангажираните институции и с неправителствените организации.
• Оценена е решимостта на правителството да се публикуват от Министерство на правосъдието регулярни доклади за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, което е послужило като основа за публичен дебат, диалог с ВСС, съдебната власт и неправителствения сектор. Препоръчва се този подход да продължи.
• Независимо от дадените положителни оценки, които само могат да ни мотивират да продължим да работим за пълното изпълнение на всички препоръки на Европейската комисия, това, което може би е най-важно за този доклад, е че той потвърждава ясната перспектива за приключване на Механизма за сътрудничество и оценка въз основа на различни аргументи:
 При запазване на досегашната политическа воля и последователни усилия в процеса на реформа
 При изпълнение на вече формулираните в предходния доклад препоръки
 Изрично се посочва, че не се налага формулиране на нови препоръки с оглед на изпълнението на показателите.
• Правителството подкрепя, изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона – общ за Европейския съюз.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Darjavni prestapnici , za .. 28 .. godini okradoh te Balgaria , i sega sashtite prestapnici shte se boriat sas korupciata … HA .HA . HA . HA .HA . HA …. imali oshte bodali da vi viarvat prestapnici nagli … kak shte se sadite edni drugi … Nikoga …. GOLEMITE SOPI E IZTINATA .. drugoto e laja i izmama .. 28 .. godini go gledame toz teatar .. napredak ima li .. HA .HA .HA .HA .HA .HA .HA … Babo iago koi ti viarva … ZAKONI PRESTAPNICI NAGLI .. tova sa politicite vav Balgaria .

  2. Аз не помня да е имало промяна, нито нови закони, нито престъпниците от съдебната система са си тръгнали. Със стари -к-у-р-в-и- нов бардак не става, но герберските свине се опитват да ни убедят, че може.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.