Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Българските собствениците на Efbet, които са обект на разследване и у нас, се оказаха свързани с комунистическите служби на България и са забъркани в пране на пари

Министър-председателят Бойко Борисов: По-евтин газ за българите след пускането на интерконектора с Гърция (обзор)

Правото на отговор не е право на пропаганда Тома Белев опита да прави политическа кампания чрез „Труд“

По повод решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), че вестник „Труд“ е нарушил Изборния кодекс, защото е отказал право на отговор на г-н Тома Белев, кандидат за общински съветник от „Демократична България“, редакцията публикува своята позиция:

По време на предизборната кампания за местния вот на електронната поща на „Труд“ бяха получени няколко писма от г-н Тома Белев с искане за право на отговор.

Както винаги процедира в такива случаи, редакционният съвет на „Труд“ разгледа молбите на г-н Белев, който се позоваваше на член 131 от Изборния кодекс.

Ето как започваше първото писмо на г-н Белев, като публикуваме абзаца без редакторска намеса: „Уважеми Госпожи и Господа, На 3 октомви на сайта trud.bg и на 4 октомври в печатното издание на вестник Труд е публикувана статията „Съсипалият Витоша щял да я защитава“. Считам, че същата накърнява доброто ми име като кандидат от листата за общински съветници на Демократична България за Столична община“.

Материал със заглавие „Съсипалият Витоша щял да я защитава“ не е публикуван в „Труд“ и в сайта Trud.bg. Читателите разбират, че в този случай няма как да дадем право на отговор на г-н Белев.

Впоследствие бяха получени другите електронни писма, в които вече бяха посочени материали с коректните им заглавия.

След внимателен и обстоен анализ на написаното, редакционният екип стигна до заключението, че в посочените от г-н Белев материали става дума за неговата обществена роля като „еколог“ и представител на неправителствени организации, а не в качеството му на кандидат за представител в Столичния общински съвет.

Според нас г-н Белев се опита да направи политическа кампания от страниците на „Труд“, маскирана като право на отговор. Но в „Труд“ няма място за левичарската зелена пропаганда, която г-н Белев от години води. Ако някой ден г-н Белев напише право на отговор, в което действително се съдържат точни и ясни опровержения на конкретна информация, „Труд“ с радост ще го публикува.

На 5 ноември, вторник, в редакцията на „Труд“ пристигна официално писмо от ЦИК с дата 3 ноември. В текста Комисията иска от редакцията да удостовери уважила ли е молбите на г-н Белев. Вестникът още същия ден върна аргументиран отговор, а днес с учудване четем в становище на комисията, че не сме реагирали. Но това е друга тема.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.