„Право“ и „Журналистика“ без изпит в Софийския (обзор)

Решението е на Академичния съвет заради COVID-19

Алма Матер остави само изпитите по химия, биология и математика II

Регистрацията за класиране е само електронно, от 22 юни до 3 юли

Софийският университет “Св. Климент Охридски” за пръв път отмени кандидатстудентските си изпити по литература и история за най-престижния си факултет - Юридическия. Така в специалностите “Право” и “Международни отношения” тази година ще се влиза с оценките от матурата по български език и литература и общия успех от дипломата.

По подобен начин стоят нещата и в Журналистическия факултет, където също няма да има изпит по журналистика. За там кандидат-студентите ще могат да избират балът им да се образува от резултатите им от матурата както по български език и литература, така и по история, по философския цикъл и по чужди езици (английски, френски, немски, италиански, руски, испански).
Всъщност в общо 116 от 118 бакалавърски програми тази година СУ ще признава оценките от матурите като конкурси. Решението е взел Академичният съвет на СУ на 15 май с мотива, че така изпълнява заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за налагане на противоепидемични мерки след извънредното положение, които са в сила от 15 май до 14 юни 2020 г., става ясно от съобщение, публикувано на сайта на университета.

Изпити ще има само за другите две регулирани специалности в Алма матер - “Медицина” и “Фармация”. Този по биология ще е на 20 юни, а по химия - на 14 юни. Запазва се и изпитът математика II (на 21 юни) за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет.

С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Кандидат-студентите да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено електронно (https://online.uni-sofia.bg). Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса, се уточнява в съобщението от вуза.

Късно следобед днес просветният министър Красимир Вълчев уточни пред ресорните си колеги от ЕС, че повечето университети у нас ще приемат студенти с оценките от матурите, а зрелостниците ще получат дипломите си навреме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование