Доц. Лъчезар Иванов: Премахването на статута на болниците като търговски дружества е връщане назад

Задържани са двама мъже, заподозрени за убийството на 53-годишна жена от Харманли

Бившият съпруг на Виктория Маринова: Не знам как ще погледна Северин Красимиров

14-годишно момче скочи от 4-ти етаж след семеен скандал в Роман

Лимузината на Путин – за продан Всеки богаташ може да купи Aurus Senat

Засякоха неправоспособен водач да управлява пиян нерегистриран мотор в Свищов Дрегерът отчел 3,07 алкохол в кръвта му

МЕТРО България отбеляза 20 години с голямо събитие за над 1000 гости Фондацията, Теодоси Спасов и 100 каба гайди се погрижиха за празничното настроение

Иван Нейков: Хората, които не са подали документи за пенсиониране, да изчакат до намирането на решение

Борисов обеща избираемо място за СДС в евролистата на ГЕРБ

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ с акция в община Червен бряг, разследват кмета Данаил Вълов

Преразглеждат лиценза на самолетите Боинг 737 МАХ

Земетресение с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в Турция

И не само заради пенсиите ще става зле

Защо Валери Божинов и Николай Михайлов не са едновременно титуляри за „Левски“?

Калоян Паргов: Време е Фандъкова да спре да раздава оценки на БСП и да се погрижи за шофьорите Цветан Цветанов и столичният кмет да оставят гражданите сами да решат кой върши работа и кой си приписва заслуги, призова председателят на БСП - София

ПРАВО НА ОТГОВОР

Бившият правосъден министър Христо Иванов изпрати Право на отговор. Публикуваме онези части от него, които се отнасят към публикацията. Останалата част от статията съдържаше ругатни към вестника и правителството, каквито „Труд” няма практика да публикува.

В своя публикация от 15.09.2018 г. в. Труд твърди, че съм „заложил бомбата в търговския регистър” като съм „отказал да дам” 100 000 лв. за лиценз на „Oracle”, с което съм оставил неработещ изградения резервен център. Нито едно от тези твърдения не е вярно само по себе си и нито едно от споменатите обстоятелства няма отношение към настоящата авария.

Агенцията по вписванията (АВп) е второстепенен разпоредител с бюджет и, съответно, министрите нито одобряват нейните оперативни разходи, нито пък правят преценки за това какъв софтуер е нужен. Тоест, ясно е, че решението дали да се вземат такива лицензи или не, няма как да е било мое. На трето място – програмното осигуряване, за което става дума, изобщо няма отношение към правенето на копие на данните от Търговския регистър. И, на четвърто – има два функциониращи центъра за данни.

Доколкото изграждате цялата си теза около покупката на лицензи за „Oracle”, трябва да уточня, че всички лицензи за необходимото програмно осигуряване, включително „Oracle” база данни, са били надлежно осигурявани във времето, в което аз съм бил на поста. Така например, елементарна проверка на сайта на Агенцията по вписванията може да установи, че на 07.12.2015 е бил сключен договор 93-00-117 с предмет доставка на софтуерни лицензи за „Oracle Database Enterprise Edition” и „Partitioning”, тип „Processor Perpetual” на стойност 103 872 лв. с ДДС. В съответното Обявление за обществена поръчка (00447-2015-0013) се отбелязва, че тези лицензи са предназначени „за нуждите на Аварийно-възстановителния информационен център на Агенция по вписванията”.

Вие не уточнявате нищо за параметрите на софтуера, чийто лиценз твърдите, че съм отказал да купя, но е напълно ясно, че необходимото програмно осигуряване от „Oracle” за Аварийно-възстановителния център е било осигурено. Очевидно е, следователно, че твърденията Ви, че аз съм „оставил” този Център без нужния лиценз за „Oracle” и така съм заложил някаква бомба в Търговския регистър, са крещяща клевета, за която очаквам изрично извинение.
Да се установи наличието на такъв договор на страницата на АВп е въпрос на елементарна проверка.

Става ясно, че непосредствените причини за аварията са две. Първо, въпреки че индикациите за лошото състояние на хардуера са били налични от „месеци”, както Вие самите отбелязвате, мерки не са били взети. С това е била допусната аварията. Второ, не са били спазвани императивните нормативни изисквания на чл. 42 от Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, в сила от 01.03.2017 г., където изрично са разписани мерките за създаване на резервни копия на всички подобни регистри. Условията за избягване и на двата проблема са били налични – закупени са били допълнителни сториджи, но по някаква причина, те не са били пуснати в експлоатация. АВп разполага с два функционални центъра за данни, но, по някаква причина, или не са били правени бек-ъпи, или данните са били архивирани на същото място, където е и самият Търговски регистър.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. ох, тоя Пинокио, пак се жалва, пак се изкарва жертва. Все някой му крив на него, а той ни лук ял, ни лук мирисал. Да, ама не…

  2. Доста е запознат с проблема, а ако си беше свършил и работата навремето, сега нямаше да има такъв грандиозен провал.

  3. Ей тоя сега и се засеганал значи. Ама много обидчив е станал бре. А като ручаше кифтетата с Бате Бойко нямаше никакви проблеми. Сега медиите му били виновни. Иначе уж борец за свободата на словото. Този си е същата мижитурка като членовете на неговата партия. Зад компютъра е много силен, ама иначе не му стиска очи в очи да излезе и да каже каквото мисли.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.