Правят алтернатива на шахматната федерация

По сметка на офшорната фирма българската държавата е превеждавала и пари за наем на оборудване, с което всъщност ЕШС не разполага, разкри Георгиус Макропулос (вторият от ляво на дясно), вицепрезидент на ФИДЕ

Шахматът тръгна по пътя на стрелбата. Нова организация е на път да смени родната федерация, която е с отнет лиценз от държавата и е със спрени права от Международната централа заради злоупотреби. „На базата на събраните документи задълженията са над 1 милион евро“, обяви спортният министър Красен Кралев.

Според държавата и международните структури, Силвио Данаилов като председател на Европейския шахматен съюз (EШС) и на родната федерация (БФШ) е отклонявал пари по сметка в офшорна фирма в Словения. Тя е носила името на ЕШС, но всъщност парите не са достигали до европейската централа. Там са били превеждани средства за организация на на 3 турнири у нас през 2014-а, държавата също е плащала и лиценза към ЕШС, както и за състезания, които не са под шапката на ЕСШ.

Разпоредих проверка и за предишните 3 години – от 2011-а до 2013-а, защото мащабът на злоупотребите придобива застрашителни размери - допълни Кралев. - Ще поискам от главния прокурор да съдейства тази сметка да бъде разсекретена, за да видим откъде още са влизали пари.“

Министърът се срещна с вицепрезидента на Международната централа (ФИДЕ) Георгиус Макропулос и с шефа на ЕШС Зураб Азмайпарашвили, за да обменят информация и документи, както и да намерят решение от заплетения казус.

Двете страни се обединиха около мнението, че единствен вариант е създаване на нова организация, тъй като доверието в настоящата е загубено.

Но няма да спрем да си търсим парите, под отговорност ще бъдат подведени всички членове на Управителния съвет, не само Данаилов“, уточни Кралев.

Преди 4 г. имаше подобен казус със стрелбата. Заради задължение федерацията се раздели с лиценза си и бе основан съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт