Правят безплатна профилактика на хиляди варненци

Заниманията по хипотерапия се провеждат по индивидуален план и под лекарски контрол.

Започна записването за седем общински здравни програми

Безплатна профилактика и рехабилитация на социално значими заболявания ще могат да си направят хиляди варненци по 16 общински здравни програми, финансирани с 329 000 лв. от бюджета на града. Записването за седем от тях започна, съобщиха от дирекция "Здравеопазване".

В Тубдиспансера, ДКЦ 1, 2, 3, 4 и "Чайка" ще се правят прегледи за ранна диагностика на белодробни заболявания, включително на преболедували коронавирус.

"Медицински център за рехабилитация и спортна медицина" записва деца с увреждания и проблеми в развитието за хипотерапия. Лечебната езда се извършва по индивидуален план и под лекарски контрол. Скрининг на зрението предлага Очна болница за деца и хора над 55 г., а в УМБАЛ "Св. Марина" ще се консултират зависими от опиоиди. 

Профилактика на рака на гърдата чрез термографски метод, извеждащ информация в 45 образа, могат да си направят варненки в ДКЦ 5. В Онкоболницата и ДКЦ 1,3 и 4 ще се извършват ехографски изследвания за заболявания на щитовидната жлеза. 

Обучение и подпомагане на медицински специалисти, педагози и родители включва програмата "Грижа за деца с диабет и редки заболявания". Тя се осъществява от Варненското дружество по детска ендокринология, а целта е подрастващите да посещават безпроблемно забавачките и училищата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони