Правят безплатни прегледи за перде на окото във Варна

По данни на СЗО в света има 37 милиона слепи и 161 милиона с влошено зрение

Безплатни прегледи за перде на окото ще се проведат във Варна в рамките на националната кампания „Право на зрение“.  Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез ранно откриване на заболяванията, които най-често я причиняват. На първо място сред тях е катарактата (перде на окото).

Кампанията се провежда от Института за здравно образование със съдействието на специалисти-офталмолози. Във Варна прегледите ще се проведат в петък, 8 септември т.г. от 10.00 до 12.30 ч. в Център за зрение „Професор Групчева“, на ул. „Евлоги Георгиев“ 4. Задължително е предварителното записване на тел. 052 644 632.

Прегледите са предназначени за хората над 60 г., които нямат поставена диагноза „перде на окото“. Симптомите на пердето са замъглено и двойно виждане, избледняване на цветовете, честа смяна на очилата. Благодарение на достиженията на офталмологията пердето вече се премахва за минути при амбулаторна процедура, а зрението може да стане дори по-добро отпреди.

Програмата „Право на зрение 2020“ е инициатива на Световната здравна организация. Приета е през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.

По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете.  ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.

В рамките на кампанията „Право на зрение“ в България миналата година бе направен очен скрининг на над 1000 души. При половината от тях е констатирано очно перде.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве