Правят европейски килии с по 4 квадрата за всеки

Кипи основен ремонт за 1.1 млн. лева

Откакто е въведен в експлоатация през 30-те на миналия век, във Варненския затвор за първи път кипи голям ремонт. След финала му килиите трябва да отговарят на европейските стандарти за 4 кв.м жилищна площ на неговите обитатели.Подменя се ел- и в и к инсталацията, изграждат се санитарни възли, като и PVC -дограма на врати и прозорци. Проектът е на стойност 1.1 млн. лева, като финансирането е от държавния бюджет, обясни за "Труд" шефът на Варненския затвор комисар Йордан Йорданов.

Проблемът е с водоподаването, което е било изчислено навремето за 9 тоалетни -на трите етажа по три, а сега се строят 90. Освен това баня ще има във всеки коридор. В момента от ВиК Варна копаят  и сменят тръбата за увеличаване на дебита. Поради забавяне на обществената поръчка  крайният срок за завършване на ремонта е през февруари догодина, но ще направим всичко възможно да ускорим изпълнението и да приключим много по-рано, увери комисар Йорданов.

Организацията на живота зад решетките не е лесна, наложило се половината от затворниците да бъдат преместени в общежитието в Разделна заедно с част от надзирателите. Останали са 240- тези с най-тежките и доживотни присъди, както и болни пандизчии. След ремонта на основния корпус според разчетите на квадратурата в него трябват да живеят 272 -ма обитатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони