Правят пешеходните пътеки по-безопасни

Осветяват зебрите по-ярко от улиците

Червените ще са на места с катастрофи, пред болници и училища

Пешеходните пътеки ще станат по-безопасни, след като бъдат приети подготвените от регионалното министерство в партньорство с транспортното и външното ведомство промени в три пътни наредби, които в момента са публикувани за обществено обсъждане на портала strategy.bg. Една от мерките, предвидени в документите е да се осветяват допълнително зебрите, така че светлината върху тях да е по-интензивна в сравнение с пътя или улицата, на които са поставени.

С наредбите се определят и правила за оцветяване на основата на пешеходните пътеки в червено. Яркият цвят ще може да се използва на места с концентрация на пътни произшествия пред болници и училища, детски площадки, терени за игра, търговски центрове, културни институции и сгради за обществено обслужване в областта на транспорта. Задължително условие е класът на съпротивление на хлъзгане на пешеходните пътеки да е поне същият като този на пътната маркировка. Досега нямаше регламент кои зебри могат да бъдат оцветявани в червено и такива се поставяха на базата на субективна оценка, обясняват промяната в мотивите си от регионалното ведомство.

Завишават се и изискванията към строителните продукти, с които се прави маркировката на зебрите, с цел те да са по-ясно видими за шофьорите. Освен това се предвижда пътните знаци, които оказват пешеходните пътеки да с по-висока степен на светооразяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България