Правят райониране на Сливен за приема в първи клас

Ромският квартал запълва капацитета на две училища

Общинската администрация подготвя промени в наредбата за прием на първокласници, с които ще бъде извършено райониране на Сливен, съобщи кметът Стефан Радев.

Промените са в отговор на актуалното национално законодателство и критериите, които залага държавата в лицето на просветния министър.

"Първо трябва да се класират учениците, които живеят в близост около дадено училище", заяви Радев. Имало две идеи как да стане това. Според първата, трябва да се оформи малък район около всяко училище и всеки адрес да попада в района на едно учебно заведение. Втората е районите да са по-големи и децата да попадат в повече от едно училище. Засега екипът на кмета поддържа втория подход заради възможността за по-голям избор. Един от проблемите на районирането обаче е свързан с два съседни квартала в района на жп-гарата: "Даме Груев" и ромския "Надежда". „В кв. „Даме Груев“ има две училища, които по една или друга причина не са предпочитани от живеещите в квартала. В същото време в кв. „Надежда“ няма училище и децата предпочитат точно тези две училища. Логично е да направим един район, в който влизат кварталите „Надежда“ и „Даме Груев“. Децата от кв.“Надежда“, които ще са в първи клас, запълват капацитета на двете училища. Докато във всички останали райони би имало свободни места. Затова ще предложа да се направи район, в който влизат кварталите „Надежда“ и „Даме Груев“, като в същото време кв. „Даме Груев“ да влиза и в централния район. Така децата от този квартал ще са първа група и в южния, и в централния район“, заяви още кметът.

Той допълни, че има предложения от екипа, който работи по районирането, да се припокриват и други райони. „За момента съм убеден само за кв. „Даме Груев“. Но срокът не е изтекъл, има още време и не е невъзможно да предложим и други райони със застъпване“, допълни той. Радев подчерта, че районирането не ограничава никое дете да кандидатства в целия град. „Всяко дете може да кандидатства във всяко училище. В Сливен има достатъчно добри училища и възможност за избор“, каза още кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България