На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Правят регистър на онлайн търговците на храни

Снимка: Архив

Производители, преработватели и търговци на хранителни продукти от цялата страна се събраха на двудневна конференция във Велико Търново, в хода на която бяха обсъдени новите изменения в Закона за храните. Законодателните промени целят да актуализират действащия до момента текст с Европейските насоки към производителите. В хода на събитието бяха представени изискванията към продукти по държавен стандарт „Стара планина”.

Новият Закон за храните цели да замени досега действащото законодателство, което функционира от 1999 г, което е много преди членството на България в Европейския съюз.

“Юридическият текст систематизира всички изисквания към производителите, преработвателите и търговците в хранително вкусовата промишленост, за да се постигне съответствие с актуалното европейско законодателство. Въвежда се значителното облекчение на изискванията при разкриване на обекти за производство и търговия на храни с неживотински произход”, обясни д-р Димитър Димитров от Отдел „Безопасност на храните” към Министерството на земеделието и храните.

Той допълни, че голяма част до сега действащата наредба остава същата, но се нанасят корекции в режима за регистрация на обектите за производство и търговия на продукти с растителен и друг произход.

„Вече няма да е необходимо специално издаване на разрешение от Областната дирекция по храните за да може един обект да започне да функционира – това правило се заменя” , обяви Димитров.

Той информира, че по новата уредба производителите трябва да подадат документи в областните дирекции поне две седмици преди разкриване на обекта, а физическа проверка на място ще бъде извършвана до месец след разкриването му. Целта е да се облекчи възможността за стартиране на бизнес в бранша. При производителите на храни от животински произход  хигиенните и ветеринарните изисквания са принципно строги, затова при тях изменения няма да има.
По нов режим ще се извършва регистрацията на транспортните средства в търговията с храни от неживотински произход. Подобен режим съществува и сега, но касае предимно търговците на месо, мляко и техните производни. Новите продукти, които ще бъдат регистрирани по подобна методика включват хляб, хлебни и сладкарски изделия.

С цел недопускане на противозаконни практики в бранша се въвежда  изискване, което ще третира правилата за търговия на хранителни продукти, интернет търговията, каквото до този момент не е съществувало. Причина за нововъведенията е нарастващият интерес в областта на он-лайн предлагането, а за да се елиминира възможността от заобикаляне на закона.Законодателните текстове регламентират създаването на регистър на търговците, производителите и доставчиците на електронни услуги, които посредничат в интернет-търговията.

Друг аспект в закона е уреждането на дейностите, свързани с хранителното банкиране. С него се въвеждат европейски механизми за регистрация на малотрайни продукти и храни с изтичащ срок на годност, които ще бъдат предоставяне на нуждаещи се лица с цел да се намалят загубите на производителите при унищожаването и бракуването на стоки.

В хода на семинара бяха представени изискванията по държавен стандарт „Стара планина”, на които трябва да отговарят продуктите от месо, както и европейските изисквания за етикирането и обозначаването на произхода на месото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.