Правят специална стая трезор за златното съкровище от Приморско

Откритите апликации са били за коня на тракийски владетел

Специална стая трезор ще оборудват в Приморско, за да съхраняват откритото преди дни златно съкровище. Дотогава то ще се пази в полицията. Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр.

"Намеренията са да остане тук, в Приморско, поне така е по закон. Имаме и предвидена стая за трезор, само трябва да я оборудваме. Това няма да струва никак евтино, но общината ще отдели средства", заяви пред "Труд" шефът на музея в морския град Даниел Пантов.

Според стандартите стаята трезор трябва да е с дебели един метър бетонни стени, със собствено захранване и отделна система за сигурност. Освен това трябва да е с бронирани стъкла и автоматични решетки.

%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be

Съкровището се състои от 8 големи и 29 малки апликации за ремъците от сбруята на главата на кон. Те са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Най-вероятно златните украшения са били за коня на местен тракийски владетел.

Находката е на Даниел Пантов и на доц. д-р Петър Балабанов.

„В последния ден на разкопките открихме апликациите. Стана с металотърсач и неочаквано, защото според нас още в античността камерите са били разбити“, разказа още след откриването на златните уникати Даниел Пантов. Той уточни, че сега разкопките ще бъдат удължени.

Съкровището е било поставено като дар в камерата на гробно съоръжение. Запазването му се обяснява с това, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата. Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време, се казва в официално изявление на археолозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България