РИОСВ-Плевен и Басейнова дирекция „Дунавски район“ спряха дейности по почистване на река Вит

Осъдиха двама инспектори от Агенция по храните, взели подкуп

Сестрата на Бергюзар Корел е чистачка в САЩ

Катастрофа между два тира блокира движението на пътя Плевен – София

Калоян Паргов: Притеснява ме омразата в БСП

Ремонт ограничава движението в тунел „Траянови врата“ на „Тракия“ в посока Бургас

ОССЕ: Изборите в Беларус са опорочени

Откриха сифилис на 11-годишно момиченце

АПИ не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от магистрала „Хемус“

Вицепремиерът Марияна Николова ще участва в международнен бизнес форум в Делхи

Велико Търново с богат културен календар и изненади за децата за Коледа

САЩ ще наложи санкции на Египет, ако купи руски изтребители

Хванаха двама извършители на грабежи в столицата

„Ферари“ вика на съд Фетел и Льоклер

Влак прегази легнал на релсите мъж край гара „Костенец“

Правят специална стая трезор за златното съкровище от Приморско

Откритите апликации са били за коня на тракийски владетел

Специална стая трезор ще оборудват в Приморско, за да съхраняват откритото преди дни златно съкровище. Дотогава то ще се пази в полицията. Съкровището се датира между края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр.

„Намеренията са да остане тук, в Приморско, поне така е по закон. Имаме и предвидена стая за трезор, само трябва да я оборудваме. Това няма да струва никак евтино, но общината ще отдели средства“, заяви пред „Труд“ шефът на музея в морския град Даниел Пантов.

Според стандартите стаята трезор трябва да е с дебели един метър бетонни стени, със собствено захранване и отделна система за сигурност. Освен това трябва да е с бронирани стъкла и автоматични решетки.

%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be

Съкровището се състои от 8 големи и 29 малки апликации за ремъците от сбруята на главата на кон. Те са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Най-вероятно златните украшения са били за коня на местен тракийски владетел.

Находката е на Даниел Пантов и на доц. д-р Петър Балабанов.

„В последния ден на разкопките открихме апликациите. Стана с металотърсач и неочаквано, защото според нас още в античността камерите са били разбити“, разказа още след откриването на златните уникати Даниел Пантов. Той уточни, че сега разкопките ще бъдат удължени.

Съкровището е било поставено като дар в камерата на гробно съоръжение. Запазването му се обяснява с това, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата. Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време, се казва в официално изявление на археолозите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.