Празникът на любовното кино във Варна започна

27-ото издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост“ беше открито във Варна с церемонията по червената пътека. По нея, съпроводени от музиката на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, дефилираха любими актьори, режисьори и кинопродуценти. Сред тях бяха Деян Донков и Меглена Караламбова, екипът на „Пътуващо кино” на Илия Костов, Стефания Колева с дъщеря си, Лилия Маравиля, гости от Канада, Австрия, представители на „Мосфилм” и „Ленфилм”. Тържественото откриване беше в зала 1 на ФКЦ, на което за цялостен принос беше удостоен българския актьор Михаил Мутафов, но защото е зает със снимки в белгийски сериал и в български филм, „Златната Афродита” получи съпругата му Дафинка Данаилова. Отличеният любимец на публиката я приветства с видеообръщение. Той се обясни в любов към Варна и морето, с които е свързан още със снимките си в „Циклопът”. Традиционният подарък-картина този път не беше на нашия голям художник Никола Манев, вече покойник , а на брат му Добромир Манев.

Публиката почете и паметта на внезапно починалия в навечерието на фестивала кинокритик и киноман Жоро Ангелов.

За първи път зрителите видяха и кратки клипове на 12-те конкурсни филма, които да ги ориентират за сюжетите им и актьорите, които изпълняват ролите. Също за първи път логото на фестивала и тениските за дамите бяха в розов цвят.

След официалната част публиката изгледа лентата от Франция „Двойствен живот“ с Жулиет Бинош. Филмът, който бе отличен в Кан, пристига директно от фестивала във Венеция, каза артистичният директор на „ Любовта е лудост” проф. Александър Грозев. На традиционния купон за старта на празника на любовното кино беше срязана голяма торта с логото на кинофестивала от любимата актриса Татяна Лолова, шефа на ФКЦ Тошко Гяуров и проф. Александър Грозев.

Коментари

Задължително поле